Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nivo pandemije u Srbiji nalazi u maksimumu i u narednim nedeljama trebalo bi da se vidi opadanje aktivnosti koronavirusa.

Kon je izjavio da opadanje broja novoobolelih mora da se gleda dinamički, zbog sve većeg broja testiranih u jednom danu.

– Otkrivamo veći broj vrlo blagih pa i asimptomatskih slučajeva pa je onda utisak da je veći broj, a nije jer otkrivamo izvore i eventualne rezervoare virusa – rekao je epidemiolog.

Kon je istakao da je za ublažavanje mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa, između ostalog, potrebno smanjenje procenta pozitivnih u odnosu na dnevni broj testiranih.

– Potrebno je od svih testiranih bude pet odsto zaraženih, a trenutno je, u zavisnosti od dela zemlje, od nula do 40 i više odsto – kazao je Kon.

Ističe da je završeno “prvo poluvreme” i pretpostavlja da ćemo polovinom maja biti pred krajem epidemije. Takođe, u obzir će se uzeti broj teških slučajeva na respiratorima i broj zaraženih sa lakim simptomima u improvizovanim bolnicama, “jer to govori koliko se virus drži pod kontrolom”.

Naveo je da se vidi da se u nivo pandemije smanjuje u Vojvodini i Beogradu, ali da se povećava u Paraćinu, Ćupriji, Nišu, Aleksincu…

– To je moglo predvideti kroz broj ljudi koji se u Srbiju vratio iz inostranstva, a to je u tim delovima zemlje – dodao je on.

Kazao je da je utisak da se virulentnost oslabila, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest.

Kon je ponovio da smatra da škole treba otvoriti poslednje, a da će u njima mere distanciranja i zašitite biti preporučivane sve dok je virus prisutan.

2 COMMENTS

  1. Da ništa ne držite pod kontrolom pokazuju slučajevi GAK, Niš, Ćuprija i ne znam ti koja još bolnica. Umesto da to rešavate, produžava se policijski čas čime se građani sateruju u redove pred prodavnicama i gužve u velikim marketima u kojima nije moguće ispoštovati mere koje WHO predlažu, jer morate da se gurate pred gondolama sa voćem i povrćem, hteli ili ne. Krizni štab valjda ne zna da nešto mora da se jede….Sve to podseća na izjavu Marije Antoanete: Pa zašto ne jedu kolače ako nemaju hleba?

  2. Opet “iz inostranstva”? Alo “stručnjak”…iz inostranstva u Srbiju nije skoro NIKO ušao već mesec i više dana…osim vaših turista, studenata i “poslovnih” ljudi, koje vi dovozite avionima organizovano, i valjda ih kontorlišete?!? I po mišljenju “struke” u Srbiji, svi mi ovde u inostranstvu smo ili mrtvi, ili bolesni, ili penosnici??? Postaviću retoričko pitanje.. Da li vi imate i malo zdravog razuma, da ne kažem mozga…jer vam stručnosti očigledno fali??? Zlobe i bezobrazluka vam definitivno ne nedostaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here