Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da bi vanredno stanje moglo biti ukinuto relativno brzo, ako procenat novozaraženih narednih sedam dana ostane ispod pet odsto.

Prema njegovim rečima, ukidanje vanrednog stanja ne znači popuštanje svih mera, već samo ukidanje policijskog časa i anažovanje vojske, dok će mere koje su važile i pre vanrednog stanja, kao što su zabrana javnog okupljanja i socijalno distanciranje, ostati.

Gostujući na TV Pink, Kon je naveo da trenutni rezultati Srbije u borbi protiv virusa korona jesu uspeh i da zbog toga možemo malo da se osećamo dobro, ali nikako da se opuštamo.

Pred nama je i prvi vikend tokom kojih će građani moći da izlaze napolje, nakon sedam tokom kojih je na snazi bila potpuna zabrana kretanja.

I dalje, dodaje, moramo čuvati starije od 65 godina i hronične bolesnike koji su posebno osetljivi i u dodatnom riziku, a koje ćemo sačuvati ukoliko i dalje budemo držali fizičku distancu.

– Oni će čuvati sebe, mislim da su to već shvatili i naučili, ali i mi moramo da čuvamo njih i da vodimo računa o njima na svaki mogući način, a najbolje da nemamo direktan kontakt – podvukao je Kon.

Prema njegovim rečima, dok je pojedine zemlje o opasnosti virusa “osvestilo” masovno umiranje, građane u našoj zemlji je, kako kaže, vanredno stanje i uvođenje mera zabrane kretanja.

– Vanredno stanje nismo imali iz hira, već da uđemo u svest građana da je potrebno čuvati se i zabraniti kontakte sa starijima – rekao je Kon.

Takođe, Kon je izrazio sumnju da će se ovakve mere vraćati.

– Mi nećemo odjavljivati epidemiju dok je proglašena pandemija. Prema tome sve te vanredne mere koje idu sa proglašenjem, moći će u svakom trenutku da se vrate – rekao je on.

O radu vrtića

Govoreći o početku rada vrtića i načinu njihovog funkcionisanja, Kon kaže da je ubeđen da su vaspitači i vaspitačice veoma kreativni i da će decu kroz igru umeti da nauče kao da drže distancu, da se čuvaju, ali i da čuvaju svoje bake i deke.

Osim toga, dodaje, u vrtiće neće dolaziti sva deca, procenjuje se da će u Beogradu oko 30 odsto roditelja dovoditi svoju decu, dok u pojedinim mestima samo polovina.

Kon ističe da će u vrtićima najosnovnije biti obezbeđeno, redovno će se prostori dezinfikovati i da će rad biti u malim grupama.

1 COMMENT

  1. vanredno stanje je ukinuto po ustavu u sredu 10h jer skupstina nije u roku od 24h potvrdila odluku vlade ako to ne uradi u roku od 24h od pocetka prve sednice vanredno stanje se ukida

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here