Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon je na redovnoj sednici za novinare govorio o stanju i perspektivama kornavirusa u Srbiji. 

Kon je rekao da koronavirus nema nameru da nas napusti, a ono sa čim raspolažemo su mere distanciranja.

– Mere izolacije počinjemo da iscrpljujemo, mi sad moramo da sa merama distanciranja na raznim nivoima obezbedimo što manje dalje da se virus prenosi. Kakvo će biti njegovo prenošenje tokom leta, to ćemo videti – zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, mere će biti procenjivane i saopštavane onako kako su u tom trenutku najracionalnije.

– Rizik neće nestati, može samo da se spusti na to da bude što manji – kazao je on i dodao da na primeru teretane, jedan može biti na 10 metara kvadratnih, mora da se obezbedi korišćenje samo jedne sprave, sredstva za dezinfekciju, zakazivanje termina.

To važi i za frizerske i kozmetičke salone, rekao je on, te da ako tih mera ne bude bilo, moraće da se zatvore.

– Vraćanje u život ide u polako. Gradski saobraćaj mora da funkcioniše. Kompletan predlog je pripremljen i biće dostavljen gradonačelniku i gradu Beogradu – rekao je Kon.

On je dodao da ne vidi da smo igde napravili ozbiljnu grešku, a što se tiče zaštite ljudskih prava – to će biti na dnevnom redu i raspravi.

– Mi smo jako dobro stajali, tako da sami rezultati opravdavaju takve mere – rekao je Kon i dodao da su mere donete u cilju zaštite svih, a posebno najstarijih.

Kon je kazao da Srbija ima dovoljno slobodnih respiratora, te da Infektivna klinika u Beogradu ima 16 u staroj zgradi, u novoj 71.

U KC Vojvodine slobodnih respiratora je 25, u Kragujevcu 23, u Bolnici “Dr Dragiša Mišović” 109.

– Iz sveta stižu kontradiktorni podaci, to znači da će sve ovo jako dugo trajati. Mi ćemo za sebe znati tek kad izvršimo istraživanje – rekao je Kon.

Kon je rekao da lekarski deo tima u Kriznom štabu ne misli da bi trebalo otvoriti vrtiće pre 1. juna, ali da će to svakako morati da bude ranije.

– Potpuno je jasno da teretane bez rizika neće postojati, on može samo da se smanji – rekao je Kon.

On je napomenuo da će vanredne mere i dalje biti na snazi, iako se ukine vanredno stanje.

– Biće takvih mera, naročito kad se tiče zatvorenog prostora – zaključio je Kon.

Kazao je da je “duboko ubeđen” da neće biti novog talasa na leto kada se popuste mere, a da se o novom talasu na jesen samo spekuliše.

– Neki govore o septembru, moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru, s tim što su to sve samo utisci i neka promišljanja – rekao je on.

Kon je kazao da je upozorio na virus još u februaru, te da je tada napomenuo kako nam je potrebna zaštitna oprema.

– Uspavani jesmo bili, probudili smo se na vreme – ocenio je on.

Kon je dodao da je u javnom prevozu, zatvorenim prostorima, kao i prodavnicima neophodno koristiti zaštitne maske.

– Ali sve to je na nivou preporuke ili zabrane, to ne zavisi od struke. Ako je to opšti stav društva, onda će biti zabranjeno. Da li će biti uvedene i kaznene mere, to opet ne znam. Struka neće da ništa drugo učiniti osim da preporuči – rekao je Kon.

5 COMMENTS

  1. Verujem da nisi lekar, da jesi sigurno ne bi tako komentarisao. Šta će tebi da studiraš medicinu, specijaliziraš, kada i bez toga sve najbolje znaš…

    • Eh, sve čekaju dr Kona za proviziju… Nemojte ljudi tako olako kvalifikovati druge. Da bih rekao za nekoga da nema pojma, moram biti u njegovoj struci vrlo iskusan, tek onda ta ocena ima neku težinu. Ovako, ja, mašinac, da kažem za nekog lekara da nema pojma – to bi govorilo o meni mnogo više nego o lekaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here