Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se protivi takmičenju zemalja u borbi s koronavirusom.

Kon je tako prokomentarisao listu magazina Forbs 100 najbezbednijih zemalja u ovom trenutku kada je reč o toj epidemiji na kojoj je Srbija na 54. mestu.

– Švajcarska trenutno ima registrovano 1.660 umrlih na 8,5 miliona stanovnika. Prva je na spisku bezbednih zemalja po pitanju Covid-19 infekcije. Verujem da su na osnovu pomenutih 130 kriterijuma najbezbednija država na svetu po pitanju zaštite od ove infekcije i uopšte to ne stavljam pod sumnju – rekao je Kon.

On je rekao da je cilj Srbije bio da ima što je moguće manje umrlih.

– Trenutno je 249 umrlih u Srbiji na 7,5 miliona stanovnika. Do sada smo u onome što smo postavili kao cilj uspeli, što ne znači da će tako i ostati zauvek. Zato treba pogledati svih 130 kriterijuma i videti gde smo zaista slabiji – naveo je Kon.

Potom je rekao da je protiv takmičenja u ovoj borbi, ali se i složio da su liste poput ove Forbsove korisne.

– Principijelno sam protiv takmičenja u ovoj borbi protiv virusa i želim svim državama uspeh. Međutim, pitanje bezbednosti je značajno i ovakve liste su korisne ako se tako i shvate. Pred nama je dalje praćenje kako naše epidemije tako i svetske pandemije i pravovremeno, racionalno i efikasno reagovanje – kazao je epidemiolog.

On je dodao da svakako nije zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta. Kon dodaje i da ponašanje virusa na južnoj hemisferi ukazuje da će svet živeti sa koronavirusom, SARS-2 i Covid-19 oboljenjem i u budućnosti.

– Treba razumeti da je poštovanje mera o kojima pričamo od početka i dalje izuzetno značajno, ali gotovo jednako, a posebno preko leta značajno je i vratiti se što pre u redovan život, jer bez toga zdravstveni sistem ne može da opstane iz materijalno-finansijskih razloga – rekao je Kon.

Povratak virusa će se, kako je naveo, sa velikom verovatnoćom desiti posebno sa dolaskom jeseni, a ovakvi ekscesi i otvaranja novih žarišta će možda biti i tokom leta.

6 COMMENTS

  1. Pre neki mesec pored zemlje je prošišao metorit, velika je verovatnoća, da na jesen prošiša još jedan, a postoji i mogućnost, da se sruši na zemlju, pa pogodi nekog u glavu!

  2. VAS JE PROBLEM DISCIPLINA, LJUDI SE NE DRZE PRAVILA IDU U PRODAVNICE BEZ MASKI KRECU SE KAO DA NIKAD NIJE BIO VIRUS.I ONDA SE PITATE ZASTO SRBI NEMOGU PREKO GRANICE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here