pixabay.com

Evropska unija saopštila je danas da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora održanih u Belorusiji 9. avgusta.

EU navodi da će ubrzo uvesti sankcije onima koji su umešani u izbornu prevaru i suzbijanje protesta, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je na kraju vanrednog sastanka lidera EU rekao da će sankcije biti uvedene određenom broju pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i izbornu prevaru, prenosi Rojters.

Na izborima održanim 9. avgusta predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio je pobedu sa oko 80 odsto osvojenih glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Svetlana Tihanovska osvojila oko 10 odsto glasova.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je EU jedinstvena u nepriznavanju rezultata prošlih predsedničkih izbora u Belorusiji.

“Izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni fer”, ocenio je Kurc posle Samita EU i kazao da je neprihvatljivo nasilje protiv demonstranata.

On je istakao da EU ne može da skreće pogled kada je reč o pravnoj državi, demokratiji i ljudskim pravima.

– Svi smo danas bili saglasni da nasilje protiv mirnih demonstranata mora biti najoštrije osuđeno kao i da ne treba priznati rezultate predsedničkih izbora, te da je neophodno tražiti oslobađanje političkih zatvorena, i uspostavljanje političkog dijaloga Aleksandra Lukašenka i opozicije – naglasio je Kurc.

On smatra da bi za nekoliko meseci u Belorusiji trebalo da se održe slobodni i fer novi izbori, kao što to traže građani te zemlje.

– Podržavamo predlog OEBS da se angažuje oko uspostavljanja dijaloga. I Rusija bi trebalo da bude uključena u te napore – poručuje austrijski kancelar.

2 COMMENTS

  1. Šta reći na ovo!
    Ćute na sve sta se zadnjih meseci događaja u Crnoj gori. Hapšenja sveštenika i mirnih litijasa protiv diktatora koji vlada na prevaru više od 30 godina a sad odjednom im smeta drugi diktator i hoće da ga se reše da bi se još više približili Majci Rusiji. Ovde je za mene sve jasno i nemam nikakvog dvoumljenja o njihovom podmukloj podmetacini. Smrt Fašizmu.

    • Htedoh slično da napišem.Izgleda da ta Evropa nije puno odmakla od fašizma samo sada kontrolu uspostavljaju sankcijama.

  2. SZO je Lukasenku ponudila 92 miliona dolara da zbog korone zatvori svoj narod. On je to odbio. Posle dve nedelje ponudili su mu 900 miliona dolara. I to je odbio. Zato ssada ima proteste koje organiziju zapadne “demokratske” drzave da bi ga skinuli sa vlasti.

  3. Sve mi se predstavlja u mojim filmu gde ima izgleda da je isti scenario i ugled na Kijevski Majdan u Ukrajini. Dobila je ona upišulja koja je pobegla u Litvaniju nekih bednih par centi od Dolara pa se prebacila u demokratsku državu i huška svoj ozlogaćeni narod da se obnovi krvoproliće. To zapadna demokracija želi i hoće da uradi. To smo videli i gledamo šta nam rade. Da vidimo šta će nam doneti i koje rezultate 2020

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here