EU info centar

Privredna komora Srbije, radi bržeg i efikasnijeg rešavanja problema privrednika, pripremiće inicijativu koja će biti upućena specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavu Lajčaku, kako bi bila razmotrena u okviru dijaloga Beograda i Prištine, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i predstavnika kompanija koje posluju na kosovskom tržištu sa Miroslavom Lajčakom.

Sa visokim predstavnikom EU dogovorena je intenzivna saradnja radi ronalaženja najboljih rešenja koja će obezbediti neometano poslovanje kompanija.

Dobar primer i rezultati koje smo do sada imali u saradnji dveju komora, kao što je usaglašavanje rada institucija radi rešavanja otvorenih pitanja dveju poslovnih zajednica, mogu da budu model i u ovoj fazi razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ukazao je Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je put za rešavanje mnogih otvorenih pitanja i problema privrednika, uključujući i probleme Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da dobra ekonomska saradnja dveju poslovnih zajednica podstiče rast i čuva radna mesta, kao i da obe strane moraju da upostave jednake uslove u poslovanju.

Predstavnici domaćih kompanija upoznali su Lajčaka sa problemima plasmana mesa i mleka na tržište Kosova zbog neusaglašenosti veterinarskih sertifikata, naveli probleme koji su nastali zbog antidamping mera Prištine na blokove i stočnu hranu, kao i odbijanja kosovskih carinskih službi da carine našu robu na čijoj ambalaži se nalazi srpski znak usaglašenosti „AAA“.

Na sastanku je bilo reči i o taksi Prištine na uvoz brašna od 0,4 centa po kilogramu, kao i prometu lekovima i medicinskim sredstvima sa apekta komercijalnog plasmana i humanitarne pomoći. Proizvođači su ukazali i da je suvišna i neprihvatljiva obaveza isticanja zastava pored cena proizvoda na rafovima, jer deklaracije proizvoda sadže poreklo.

Učestvovali su predstavnici kompanija Koka kola/Bambi, Neoplanta/Nelt, DPS Klas, Nektar, Mlekara Šabac, Mladost Leskovac, Metalac, Hemofarm, Farmalogist, i FSH Jabuka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here