Konačno dočekali školsko zvono

0

Svi nasmejani: Na prvom času sa učiteljicom Aleksandrom
 

Istina, na početak ovosezonske nastave se poduže čekalo, ali je zato radost veća. I koliko su se učiteljici obradovali đaci, toliko su i njihovi roditelji. Odmah na startu upisalo se četrdesetak učenika. Istina, na prvi čas ih je došlo manje, valjda su spontano u izvidnicu gurnuli najhrabrije, a kad oni prepričaju kako je sve bilo super, ispuniće se cela školska učionica.

 

Adresa i kontakt

Prostorije za Srpsku dopunsku školu u Lionu nalaze se na adresi 39 rue Seize, šesti arondisman, a telefoni za kontakte i upise su 06 09 30 33 60 (predsednik Jovanović) i 06 49 76 98 79 (učiteljica Bursać).

 

U dogovoru s roditeljima odlučeno je da se nastava održava nedeljom od 9.30 do 12.30.

Predsednik Skupštine Srba za jug Francuske Milovan Jovanović je mnogo uporan čovek. Od vremena kad je Vlada Srbije ugasila (?!) konzulat u Lionu, Jovanović ne miruje. Shvata koliko je to bitna stavka u povezivanju dijaspore i matice, pa kad mu se god ukaže prilika, on pojača glas, ni razglas mu nije ravan. A kako u školi vidi budućnost vezivanja za maticu, normalno je da istom jačinom traži učitelja i roditelje koji moraju da shvate kako za školu na maternjem jeziku nema zamene.

I što se tiče škole, počelo je, pa se i sam ušunjao na prvi čas, iz prikrajka da se uveri kako nova učiteljica druguje sa decom.

– Aleksandra je žiteljka Liona, ali se, ipak, čekalo rešenje Ministarstva prosvete Srbije. Kad je stiglo, od sreće smo svi poskočili – kaže Milovan Jovanović.
Svi zadovoljni. Imaju i udžbenike.

 

Zahvalnica: Milovan Jovanović i Ivica Dačić
 

Susret sa Dačićem

Milovan Jovanović je jesenas u Beogradu imao susret u Privrednoj komori Srbije, a tokom te posete primio ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Ko o čemu, ja o konzulatu u Lionu. Obećao je da će nam pomoći kako bi se rešio i taj za nas stalno akutni problem. Hvala mu na prijemu i vremenu koje mi je posvetio, kao i na razumevanju za brojni srpski dijasporski narod na jugu Francuske – poručuje Jovanović.

– Nabavili smo ih pre tri godine, kada je škola dobro radila. Ali nisam bio zadovoljan, pa kad sam se letos vraćao iz Beograda, doneo sam desetak kartona knjiga propisanih od Ministarstva prosvete Srbije. Sledeći put kad krenem u istom pravcu, uskoro, za praznike, ponovo ću se nakrcati. Moram da istaknem da je školovanje dece besplatno, a jedino što, ipak, treba jednom godišnje platiti jeste 200 evra za grejanje učionica (ipak, nismo u svojoj ustanovi, već u francuskoj) i 130 evra za osiguranje. Svi roditelji su pristali na taj trošak jer će deca biti sigurna, u toplom i govoriće srpski – obrazlaže Milovan.

Nastava u lionskoj školi odvija se po francuskom programu ELCO, dakle, punovažna je, a naravno, sve po našim udžbenicima i obavezno na srpskom jeziku.

Predsednik Jovanović se u razgovoru sa puno zadovoljstva pohvalio agilnošću nove učiteljice koja je odmah sačinila i program vanškolskih aktivnosti:

– Povezala se s koleginicama Danijelom Stamenov i Svetlanom Lakićević, iz Dopunske škole u Parizu, i dogovorila saradnju. Ja sam odmah predložio da uspostavimo saradnju i sa školama u matici, dakle, neka naši đaci odu u maticu, a deca iz matice, u razmeni, dođu u Lion – odlučan je Jovanović.
 

Spisak đaka

Prvom lionskom času prisustvovali su đaci: Aleksej Minić, Elena Balaji, Radovan Bursać, Momčilo Bursać, Andrea Tadić, Aleksa Ostojić, Goran Popović, Milan Jankučić, Stefana Stanišić, Andrea Paunović, Lara Ostojić, Kristiana Stanišić, Anastasija Stanišić, Milan Minić, Lena Popović, Damjan Bokan, Anastasija Bokan, Jovan Marinkov, Luka Marinkov.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here