Konflikti u Kriznom štabu u Austriji

0
EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

U Kriznom štabu austrijske vlade koji se bavi borbom protiv koronavirusa, ne vlada sloga, kao što se pokušava prikazati javnosti.

Bečki dnevnik “Esterajh“, pozivajući se na neimenovane izvore iz Kriznog štaba, navodi da je proteklog vikenda došlo do sukoba između kabineta kancelara Sebastijana Kurca i Ministarstva zdravlja koje vodi Rudolf Anšober.

Povod za neslaganja bila je “uskršnja uredba“ kojom je ministar Anšober “dozvolio“ građanima da za Uskrs kod sebe u kuću pozovu do pet osoba koje žive van tog domaćinstva. Anšober je tu uredbu morao da povuče, a na konferenciji za štampu rekao je da to čini jer se produžavaju mere ograničenje slobode kretanja.

Međutim, kancelar Kurc je Anšoberu rekao da mora da povuče uredbu, što je ministar i učinio posle javne negativne diskusije o njegovom neusaglašenom delovanju sa ostalim članovima vlade.

Prema pisanju lista, već duže vreme postoje neslaganja između timova koji sede u kabinetu kancelara a koji se zalažu za “čvrste” mere, a i sam Kurc dao je brutalnu izjavu da će biti “mnogo patnji i mrtvih“, i s druge strane, tima u Ministarstvu zdravlja koji žele blaže delovanje i optimističkije izjave.

Anšober se, ipak, povinovao oštrijem delovanju iz iskrene zabrinutosti zbog situacije u Italiji.

Pored tenzija u vladinom Kriznom štabu, postoje i napetosti s vlastima grada Beča, koje forsiraju što brži povratak normalnosti.

Delovi bečke Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), stranke koja vlada Bečom, i nekadašnji lider socialdemokrata i bivši kancelar Kristijan Kern, čak su želeli da Austrija primeni blaži švedski model, što su Kurc, Anšober i gotovo svi epidemiolozi smatrali pogrešnim putem.

Po tom pitanju, Kurc i Anšober bili su potpuno jedinstveni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here