Twitter/Savez za Srbiju
Lideri Saveza za Srbiju Boško Obradović i Dragan Đilas (Foto: Arhiva)

Namera evropskih parlamentaraca da u Skupštini Srbije dovedu vlast i opoziciju na međustranački dijalog 9. i 10. oktobra, još jednom je potvrdila da u opozicionim redovima nema saglasnosti o predizbornom dijalogu, pa ni unutar samog Saveza za Srbiju. SzS je saopštio da nije spreman na bilo kakve pregovore sa vlašću o izborima na proleće 2020. godine, jer je za to kasno, dok se iz nekih delova saveza čuje da će se naći za “zelenim stolom” na poziv EP.

SzS je pozdravio angažman EP, uz isticanje da su spremni da samo sa evroparlamentarcima razgovaraju o situaciji u Srbiji i sprovođenju zahteva stručnog tima protesta 1 od 5 miliona za demokratske izbore, koji bi se implementirali “minimum devet meseci pre izbora”.

– SzS je u kampanji bojkota i neće paralelno pregovarati sa režimom, koji uveliko vodi izbornu kampanju za lažne i nameštene izbore pod postojećim uslovima – tvrdi najjača opoziciona grupacija.

Poziv iz EP prihvatila je Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, koja je deo ujedinjene Demokratske stranke, ali ne i SzS. U SDS kažu da je to “u skladu sa odlukom Ujedinjenog DS”.

– Naša obaveza je da se na svakom mestu i na svaki način borimo za povratak demokratije i razgovor vidimo ne samo kao šansu da razgovaramo o ispunjavanju zahteva, već i novu priliku da međunarodne predstavnike upoznamo sa katastrofalnim stanjem demokratije – poručuju iz SDS.

Nije reč o raskolu, tvrdi za “Vesti” jedan od lidera SzS Janko Veselinović, ističući da su iza izjave SzS stale sve članice Saveza, uključujući i ujedinjeni DS. Kao argument navodi da je izneti stav Saveza o dijalogu potpisao trenutno predsedavajući SzS, a to je lider DS Zoran Lutovac. Veselinović ne isključuje šumove “oko izbora na proleće”, ali ističe i da je sveobuhvatni sporazum propisao rok od devet meseci između dogovora i izbora i garancije da se sporazum realizuje.

– EU je mnogo zakasnila, jer je najava bojkota stara skoro četiri godine. Opozicija je prve zahteve poslala još 2015, pa je i 2016. četvrti član naših zahteva najavljivao bojkot i ništa se nije dešavalo. Zato, sada možda neko iz našeg saveza ode u parlament da saopšti te uslove, ali to neće biti niko od lidera SzS – naglasio je Veselinović.

U osvrtu na situaciju u opoziciji, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan poručuje da tu nikom ništa nije jasno i pita kolege da li misle o tome kako međunarodnoj zajednici ili građaninu izgleda politička opoziciona scena u Srbiji.

– Nikom ništa nije jasno, ni ko se s kim ujedinio, ni ko je šta potpisao – ocenio je Movsesijan, a lider NS Zoran Živković istakao je da bojkot kao opcija treba da ostane za kraj, a pre toga da se vodi borba za izborne uslove kako bi na sledećim izborima pobedila, kako kaže, moderna i zdrava Srbija.