Konkurs u Švedskoj: Dajte naziv ženskoj masturbaciji

0

Ako nemamo reč u našem jeziku za žensku masturbaciju, kako uopšte možemo da govorimo o njoj?
 

Švedsko Udruženje za seksualno obrazovanje (RFSU), organizacija koja promoviše “otvoren, pozitivan pogled na seks i veze”, do sad je primila više od hiljadu predloga za reč koja će opisivati žensku masturbaciju.

 

Neki od predloga su “klitra”, “pula” i “selfa”.

 

Kristina Kljungros, predstavnica udruženja za odnose s javnošću nada se da će konkurs podstaći zdrave diskusije o seksualnosti.

 

“Umesto da sami odlučujemo o tome, pokrenuli smo državni konkurs. Pokušavamo da seksualnost učinimo javnom temom i to u pozitivnom smislu, kako se ne bi spominjalo isključivo u negatignom, poput seksualnog zlostavljanja. Želimo da se fokusiramo na dobre strane, na strast”, kaže ona.

 

“Kad pomisle na masturbaciju, većina ljudi pomisli na muškarce. Ako nemamo reč u našem jeziku za žensku masturbaciju, kako uopšte možemo da govorimo o njoj?”

Konkurs je raspisan nakon što su naučnici otkrili da mnoge žene ne uspevaju da uživaju u seksu, čak i kad znaju šta ih uzbuđuje.

 

Naučnici Kinsi instituta za istraživanje seksa, roda i reprodukcije Indijana univerziteta koristili su “vaginalni fotopletizmograf”, mali stakleni instrument u obliku tampona, koji meri seksualno uzbuđenje na osnovu protoka krvi u genitalijama.

 

Otkrili su da čak i one žene koje su seksualno osveštene, ugavnom ne znaju šta ih zapravo uzbuđuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here