„Konov koeficijent“ vrtoglavo raste: Ima li razloga za brigu?

Tanjug
Predrag Kon

Broj novoobolelih od virusa korona ponovo je zabeležio rekord od početka pandemije, Beograd je i dalje označen kao glavno žarište, a Krizni štab upozorava na poštovanje preporučenih preventivnih mera, kako brojke u narednim danima ne bi postale još dramtičnije.

Da li treba da se zabrinemo?

Na važnost ovog pokazatelja još na početku borbe sa virusom korona ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio, „za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem, kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan“.

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primetno je da je takozvani „Konov koeficijent“ ispod tri odsto poslednji put zabeležen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

U narednim danima oscilirao je između tri i četiri odsto, da bi sada bio jedva nešto niži od neslavnog rekorda zabeleženog u julu. On na početku epidemije jeste bio viši, ali treba uzeti u obzir da je tada bilo testirano znatno manje pacijenata.

Ovaj drastični porast brojki svakako treba da nam bude upozorenje i opomena za poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Koliko je važan Konov koeficijent

Pri kraju prvog talasa koronavirusa, dr Predrag Kon je rekao „da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto“. Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada „Konov koeficijent“ dostigne vrednost veću od dva.

– Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime