Tanjug

Nisam ni znao da ima ovoliko dobrih pesama, komentar je jednog od posetilaca koncerta koji su četvrtog dana ovogodišnjeg festivala LilaLO, noć uoči Petrovdana, održali Konstrakta i Zemlja gruva na prepunom saborištu u Vukovom Tršiću. Većina je došla da bi čula da “umetnica mora biti zdrava”, odnosno “In corpore sano”, ali su otkrili da Ana Đurić ima još mnogo dobrih pesama u svom repertoaru.

Prohladno julsko veče odmah je otoplilo kada je počela svirka. Konstrakta i njen bend su odmah pokazali da nisu slučajno baš oni zatvorili tek završeni Egzit, a publika je burnim aplauzima i uzvicima oduševljenja pozdravljala kraj svake pesme. Pevalo se “Neam Šamana”, “Mekano”, “Nobl”, svirale obrade pesama Dina Dvornika (“Afrika” i “Zašto praviš slona od mene”), a Konstrakta je spontana, smirena, opuštena, pevala, igrala i bila iznenađena koliko je dece bilo u publici. Da nisu svi za nju saznali tek posle “umetnice” pokazalo je horsko pevanje drugih njenih pesama, a naravno da je vrhunac večeri nastao sa prvim taktovima sad već čuvene pobedničke pesme poslednje Beovizije. Pevalo se horski, a na “umetnica mora biti zdrava” skakalo se, tapšalo, tako da je saborište doživelo pravi muzički tektonski potres tokom trajanja “In corpore sano” kojom je i završeno druženje. Konstrakta je završila nastup, ali ne i druženje sa publikom jer je gomila dece želela da se fotografiše sa njom. To je potrajalo, a ona je strpljivo nastojala da svakome izađe u susret, nasmejana, prijatna, kao da nije do malo pre pevala. Publika je imala veče za pamćenje, gledala je odličan muzičko-scenski nastup, a nasmejani muzičari i pre svega Konstrakta potvrda su da je druženje bilo na obostrano zadovoljstvo i da je organizator festivala, Turistička organizacija grada Loznice, napravila odličan potez odlukom da jedan od učesnika LilaLO bude i Konstrakta. Jedna njena pesma učinila je da Tršić u ponedeljak uveče bude tesan za gomilu automobila koji su bili parkirani po dva-tri kilometra daleko od centralnog parkinga, da mnogi dođu samo zbog priče o umetnici, ali su posle koncerta shvatili da ova talentovana žena nije zablistala preko noći, da je na muzičkoj sceni već dve decenije, i da je uspeh došao više nego zasluženo.

Bogat program

Inače, pre nje su Lozničani na istom mestu prethodne dve večeri imali još dva nezaboravna muzička doživljaja, prvog dana vikenda uživali su uz Rok simfoniju iz Banjaluke, a drugog u fenomenalnom glasu Amire Medunjanin, tako da je organizator ozbiljno podigao lestvicu koju treba nadmašiti naredne godine.