EPA
Privremeno bez posla: Radnica bara u Lozani prati najavu novih mera

Epidemiološka situacija u Švajcarskoj je zabrinjavajuća. Broj infekcija prethodnih dana je u porastu. Bolnice i zdravstveni radnici su nedeljama pod pritiskom, a sa predstojećim praznicima raste i rizik od još većeg broja zaraženih. Posle konsultacija sa kantonima, Savezna vlada je odlučila da pojača mere predostrožnosti. Od utorka 22. decembra zatvaraju se restorani, objekti za kulturu, razonodu i sport. Savezna vlada je takođe proširila upotrebu brzih testova kako bi moglo da se testira još više ljudi. Cilj ovih mera je smanjen broj novozaraženih i zaštita zdravstvenog osoblja. Nove mere se odnose na period od 22. decembra do 22. januara 2021. godine.

Naši ljudi različito vide ove mere. Daliborka Šišmanović Kepčija iz Ciriha s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju smatra da je od izuzetnog značaja poštovanje propisanih mera.

– Mislim da je to neophodno pre svega kako bismo zaštitili sami sebe i svoje najbliže. Smatram da bi u narednom periodu socijalne kontakte trebalo svesti na minimum. Pošto je period praznika i školskog raspusta, vreme ću provesti sa najbližima u toplom porodičnom domu – kaže za “Vesti” Daliborka.

S druge strane Vesna Jakovljević iz Vintertura ukazuje da je priličan broj Švajcaraca veoma kritičan prema najavljenim merama.

– Mislim da je ovo kompromisno rešenje zbog pritiska pojedinih krugova iz same Švajcarske, ali i iz EU. Nadam se ipak da će nam sledeća godina doneti poboljšanje – gaji optimizam Vesna.

Vakcina stiže, nije obavezna

Švajcarski institut za dozvolu upotrebe medikamenata Swissmedic izdao je dozvolu za upotrebu vakcine koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek, nazivajući je prvim odobrenjem na svetu koje je prošlo standardnu proceduru. Savezna kancelarija za javno zdravlje najavila je da 100.000 vakcina stiže narednih dana, tako da će prve osobe biti vakcinisane krajem decembra. Vakcine će biti raspoređene po vojnim apotekama, a potom prosleđene kantonima na osnovu broja stanovnika. vakcinacija neće biti obavezna, a troškove će snositi država. Ova vakcina dozvoljena je za osobe starije od 16 godina.