EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama koji boravi u zvaničnoj poseti Holandiji najavio da zajedno sa tom zemljom priprema novi predlog za EU.

Rama je objasnio da je reč o predlogu kako bi se ideja predsednika Francuske o novoj evropskoj političkoj zajednici artikulisala u oblasti stvarnog evropskog života, prenosi Kosovo online pisanje prištinske štampe.

Rama je istakao da će nastaviti saradnju sa premijerom Holandije Markom Ruteom na podsticanju konstruktivne i produktivne debate o Evropi.

– Albanija će zajedno sa Holandijom pripremiti sopstveni predlog kako bi se ideja predsednika Francuske o Novoj evropskoj političkoj zajednici artikulisala u oblasti stvarnog evropskog života. Ovo je nova ideja da se generiše nova evropska energija i moć, bez zamene ili zaobilaženja procesa proširenja Evropske unije – naglasio je Rama.

Albanski premijer je dodao da je ideja o predlogu nastala tokom posete Hagu.

– Ideja o albansko-holandskom predlogu zaživela je upravo tokom posete Hagu, gde visoko cene rad i dostignuća Albanije, kao i naš kritički doprinos stolu Evropskog saveta, premijer Mark Rute me je zamolio da zajedno, kao dve prijateljske zemlje, jedna u korenima EU, druga koja još nije u EU, zapišemo zajedničko gledište o tome kako treba da se sprovede ideja nove evropske političke zajednice – dodao je Rama.

On je dodao da je ovo bilo nezamislivo do pre nekoliko godina za Albaniju u međunarodnoj političkoj areni i šire.

– Radićemo sa premijerom Ruteom i našim timovima na podsticanju konstruktivne i produktivne debate o Evropi svih Evropljana, na Velikom samitu na ovu temu u Pragu gde ćemo takođe predstaviti naš predlog – zaključio je Rama.

1 COMMENT

  1. pretpostavljam da se projekat Holandije i Albanije zove “Velika Albanija”…samo još da se Srbi, Makedonci, Grci i Crnogorci slože…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here