Kontrola imigracije, “ne” izolaciji

0

Kakve će posledice imati to što je 74 odsto glasača zaokružilo "ne" hermetičkom zatvaranju granica i da li je ovaj rezultat u protivurečnosti sa februarskim referendumom o uspostavljanju kvota za strance? – pitala se juče većina analitičara u švajcarskim medijima.

 

Protiv vraćanja zlata

Većina Švajcaraca glasala je na referendumu i protiv vraćanja dela švajcarskog zlata koje se nalazi u inostranstvu. Inicijator ove inicijative je takođe Narodna partija koja zapravo zagovara povratak na zlatnu podlogu kao osnovu monetarne politike i određivanja broja štampanih novčanica. Švajcarska je 1999. godine prodala polovinu svojih rezervi zlata. Današnje rezerve u zemlji predstavljaju polovinu rezervi koje je Švajcarska imala pre deset godina.

Jedan deo švajcarskog zlata deponovan je u inostranstvu i pokretač inicijative je tražio da se istraži da li je to zlato još tamo gde je deponovano. Ovo je aluzija na SAD gde je deponovano tri četvrtine svetskih rezervi zlata. Nemačka je pre nekoliko godina tražila svoje zlato od SAD, ali je dobila samo pet odsto, posle čega se ništa nije čulo o novim zvaničnim zahtevima.

Masovno odbijanje inicijative "Ekopop" znači da Švajcarci žele da kontrolišu imigraciju, ali ne žele da idu u izolaciju u koju je nameravala da ih gurne ova inicijativa Narodne partije. Ukratko poruka je: Želimo strance za koje ima mesta na tržištu rada, a ne one koji obaraju cenu rada ili povećavaju nezaposlenost.

Ugledni ženevski list "Tan" zaključuje da masovno odbijanje inicijative ništa ne menja u pogledu politike kvota za strance koju je vlada bila obavezna da počne da sprovodi posle februarskog referenduma. "Narod je odbijajući ‘Ekopop’ pokazao da ima poverenja da će vlada sprovesti rezultat februarskog referenduma o kvotama i da zato ne treba da ide dalje od toga."

"Ažefi" konstatuje da ovo znači da se neće smanjivati postojeći broj ulazaka stranaca sve dok nivo nezaposlenosti bude na postojećem nivou. Dnevnik "Maten" konstatuje: "Građani su pokazali da ne žele potpuno zatvaranje granica, ali su ostali pri ideji da imigracija treba da bude držana pod kontrolom", to jest da treba ustanoviti kvote za strance.

Deo švajcarske štampe poput "Ekspresa" pozdravlja to što građani nisu naseli na argumente Narodne partije koja pokrećući referendum nije skrivala da je zabrazdila u ekstremno desne ideje.

 

Ne čudi da je "Ekopop" izazvao divljenje Marin Lepen, liderke francuskog nacionalnog fronta, kojoj se svakako dopala formula da preveliki broj stranaca koji imaju previše dece zapravo zagađuju prirodu i kvare idealnu švajcarsku razglednicu.
 

Milioneri mogu mirno da spavaju

Milioneri mogu mirno da spavaju u Švajcarskoj – inicijativa da se ukinu fiksni poreski iznosi za bogataše nije prošla na referendumu.
Pokretači inicijative smatrali su da je nepravedno da oni koji su veoma bogati mogu da se nagode sa državom, odnosno sa vlastima kantona u kome žive, dok se "običnim ljudima" traži svaki centimetar na uvid. S druge strane, ova politika dovela je najbogatije ljude u Švajcarsku i samim tim napunila kantonalne kase, što opet ide u prilog svima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here