Marko Karović
KONZULAT PRIPADA BIH: Dušan Vidaković

Od kada je, krajem septembra ove godine, Višnja Lončar počela da obavlja dužnost generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, zdanje ove institucije po svemu sudeći dobilo je novog “vlasnika”. Naime, pre nekoliko dana Višnja Lončar striktno je zabranila da u ovaj konzulat stižu naše novine “Vesti” i da se čitaju.

Zabrana saradnicima da čitaju tradicionalnu dijasporsku novinu nije bila dovoljna, pa je Višnja Lončar preko svog podređenog, radnika konzulata, zapretila direktno redakciji “Vesti” u Nemačkoj. Anonimna osoba je prošlog četvrtka pozvala broj naše redakcije i duboki muški glas je pretećim tonom rekao da će “Vesti” biti tužene ukoliko i dalje nastave da šalju svoje novine u konzulat BiH. Pokušaji naše saradnice da sazna ime i prezime sagovornika ostali su bez uspeha jer je telefonska slušalica već bila spuštena. Zahvaljujući današnjoj modernoj tehnici, na displeju je ostao broj telefona s koga je preteća poruka stigla, a za koji je vrlo brzo utvrđeno da se zaista radi o jednom od brojeva generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.

Sa druge strane se javio (verovatno isti) muški glas koji nas je odmah spojio sa generalnim konzulom Višnjom Lončar, iako mi to nismo odmah tražili. Nakon nekoliko sekundi, ženski glas se predstavio kao Višnja Lončar i njen odgovor prenosimo u celosti.

Sila na papiru

“Znači, mi, ja naređujem da se više ne šalju vaše novine i ne ostavljate u poštansko sanduče, iz razloga što sam već par ja pročitala njih i ne želim, ovaj, uzimati novine gde se piše protiv, ovaj, Bosne i Hercegovine i zapravo pišete same laži. To je sve na tu temu, znači. Ja sam već tri-četiri primerka pročitala, znači same laži. Ja ne želim da u Generalni konzulat BiH stižu novine “Vesti” koje ne govore istinu o Bosni i Hercegovini i to je sve. Hvala i doviđenja”, bilo je doslovno što je telefonom rečeno reporteru “Vesti” na pitanje da li je tačno da nam je zaprećeno tužbom.

Da zlo bude veće, a kako smo saznali iz neformalnih, ali pouzdanih izvora iz okruženja ovog diplomatskog predstavništva, generalni konzul Višnja Lončar je pocepala naše novine i bacila na pod, verovatno demonstrirajući svoju snagu i moć na papiru na kome su “Vesti” odštampane. Iz drugog izvora, ali takođe pouzdanog, saznali smo da je Višnja Lončar zabranila unošenje “Vesti” u zgradu konzulata “jer pišu protiv Bosne i Hercegovine i protiv njenog predsednika”.

Odluka bez presedana: Konzulat BiH u Frankfurtu

Začuđujuće neznanje

Ako se izuzme elementarno nepoznavanje svog jezika i gramatike, koje bi svaka osoba trebalo da zna, a posebno ona čija je zvanična dužnost da u najboljem svetlu predstavi svoju državu u inostranstvu, začuđuje i nepoznavanje osnova diplomatskog jezika u čijem se rečniku “naređujem” gotovo i ne pojavljuje. A da ne govorimo o zabrani čitanja i pisanja javnog glasila i određivanju pravca u kom će informacije da se kreću. Zato nam ostaje samo da se zapitamo kako je Višnja Lončar sa ovakvim znanjem stigla do mesta, ni manje ni više, generalnog konzula u tako bitnom gradu kao što je Frankfurt.

Ako je verovati nekim internet stranicama, gde može da se pročita da Višnja Lončar nije imala diplomatskog iskustva osim kratkog kursa uoči preuzimanja dužnosti u Frankfurtu, onda ovakvo ponašanje ne čudi.

Ali nije ovo jedini skandal koji je izašao iz zgrade generalnog konzulata BiH u Frankfurtu, o čemu ćemo nastaviti da pišemo.

Čudni maniri: Anonimne pretnje telefonom iz Generalnog konzulata BiH

Borba za istinu duga 29 godina

Dnevni list “Vesti” je nedavno proslavio 29 godina od štampanja prvog broja, a u Generalni konzulat BiH se besplatno šalje po nekoliko primerka na ćirilici i latinici i to od samog preseljenja ovog konzularnog predstavništva iz Bona u Frankfurt. U međuvremenu su generalni konzuli bili i Bošnjaci, kao i Hrvati i Srbi, i nijednom od predstavnika tri naroda u BiH do sada nisu zasmetale “Vesti”. Tako je bilo sve do dolaska Višnje Lončar.

To nije vlasništvo Lončareve i Komšića

Prema mišljenju Dušana Vidakovića, predsednika kompanije Nidda Verlag
koja je izdavač dnevnog lista “Vesti”, ovaj postupak generalnog konzula Višnje Lončar je skandalozan.

– To što je generalni konzul Višnja Lončar zabranila da dolaze “Vesti” u konzulat, po mom mišljenju je skandal. Jer to nije konzulat Višnje Lončar niti Željka Komšića, već Bosne i Hercegovine. Od osnivanja “Vesti” nikad nismo pisali nešto protiv bošnjačkog ili hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, pisali smo protiv džihadista, Alijinih koljača i ustaša. U tom konzulatu rade predstavnici sva tri naroda iz BiH – istakao je Dušan Vidaković.