Kopnena ofanziva protiv Talibana

0

"Kopnena operacija je počela", potvrdio je Rojtersu Tarik Hajat Kan, sekretar regiona plemena pakistanskih Paštuna, ne navodeći nikakve detalje. U Pakistanu je postignut konsenzus javnog mnjenja da se sa Talibanima postupa bez imalo milosti jer predstavljaju "vrlo opasnu pretnju za bezbednost i suverenitet zemlje." Vojska se još nije oglasila u vezi sa operacijom, ali je prethodno, najavljujući ofanzivu, saopštila da će u akciji učestvovati oko 28.000 vojnika i da je u petak u region stiglo još oko 500 komandosa. Na položajima su već razmešteni tenkovi i artiljerija.

 

 

Procenjuje se da se u Južnom Vaziristanu krije oko 10.000 ekstremnih talibana.

 

Vojska je proteklih dana pojačala vazdušne i artiljerijske napade na položaje pobunjenika kako bi im oslabila odbranu, a iz regiona je dosad pobeglo oko 80.000 civila.

 

General Ašfak Kajani

General Ašfak Kajani obavestio je juče vladu i lidere stranaka o kopnenoj operaciji i svi su se složili u oceni da ekstremisti predstavljaju ozbiljnu pretnju suverenitetu i integritetu zemlje.

 

U međuvremenu, u eksplozijama bombi na putu u Južnom i Severnom Vaziristanu ubijena su trojica, a ranjena petorica vojnika.

 

Pakistanska administracija se već dugo sukobljava sa militantnim Talibanima, ali je situacija eskalirala nakon  terorističkih napada na vojna postrojenja u Ravapindiju. Tada su Talibani držali kao taoce tridesetak obaveštajnih oficira pakistanske vojske koja je bila primorana da situaciju reši upadom komandosa prilikom koga je poginulo nekoliko osoba sa obe strane.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here