Lična arhiva
HUMANOST BEZ PREMCA: Svjetlana Stanisavljević

Borbi mladog Kraljevčanina Velibora Slavića (32), koji pokušava da prikupi dovoljno novca kako bi mogao na spasonosnu transplantaciju bubrega u Istanbul, pridružili su se i naši plemeniti zemljaci prikupivši vrednu donaciju od 1.663 evra.

Jedan od inicijatora ove akcije, Slavica Mastikosa, potpredsednica Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, podelila je sa našim novinarima više detalja o akciji koju je prevashodno pripremila njena prijateljica Svjetlana sa porodicom, kako bi pomogli Veliboru.

– Svjetlana Stanisavljević je protekle subote pozvala prijatelje i rodbinu na proslavu svog rođendana koji je organizovala u znaku humanitarne akcije za Velibora Slavića, prijatelja porodice, kome je hitno potrebna transplantacija bubrega. Celodnevno druženje u dvorištu porodične kuće Stanisavljevića u Baćevcu, nadomak Beograda, proteklo je pod sloganom: “Naše malo, Veliboru život znači.” Tog dana prikupljeno je 1.663 evra, a konačna suma znaće se posle praznika kad pristignu izvodi iz banke, jer mnogi koji nisu mogli da dođu novac su uplatili na jedan od žiro-računa. Svjetlana se od srca zahvaljuje svojim prijateljima i rodbini što su se odazvali njenom pozivu i svojom odanošću, ljubavlju i humanošću pokazali da zajedno možemo više. Veliboru je, kao što znate, za transplantaciju bubrega neophodna suma od 50.000 evra. Zato Svjetlana, članovi njene porodice i svi prijatelji pozivamo ljude dobre volje da se pridruže humanitarnoj akciji kako bi što pre prikupili potrebnu sumu novca i omogućili Veliboru neophodnu transplantaciju bubrega – rekla je Slavica Mastikosa, potpredsednica Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta.

Podsećanja radi, Veliborova borba za zdravlje počela je praktično od kad je došao na ovaj svet i još uvek traje. U osmom mesecu života dobija febrilnu konvulziju (fras), nakon čega doktori otkrivaju da je fras posledica na vreme neotkrivenih dijagnoza, a to je urođen megaureter, bilateralni refluks četvrtog stepena (VUR) i neurogena bešika. To je dovelo do trajnog oštećenja bubrega, hronične bubrežne insuficijencije (slabosti) koja je konačno dijagnostikovana 1993. godine. Nažalost, od tada do danas, Velibor je prošao kroz niz komplikovanih uroloških i nefroloških operacija.

– Urolozi iz Tiršove su uradili najbolji mogući posao u tim oskudnim vremenima za našu zemlju, rane devedesete, i spasili što se spasiti moglo. Tih godina Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj bila je moja druga kuća, zbog vrlo čestih komplikacija koje su zahtevale hospitalizaciju. Uspeli smo da izbegnemo hemodijalizu do moje nepune 24. godine (2013), kad su mi se rezultati maksimalno pogoršali. Od tada do danas bila je planirana transplantacija bubrega, do koje, nažalost, nije došlo – prisetio se Velibor i dodao da je prezahvalan svim ljudima koji su se odazvali akciji i sada mu pomažu da što pre ode na hirurški zahvat koji za njega život znači.

Nema više vremena za čekanje

– Jedna od neorganizacionih okolnosti koja je usporila transplantaciju, a koja se opet mogla izbeći da su se predlozi urologa sproveli na vreme, bila je neuritis na desnom oku, koji se desio 2017. godine, najverovatnije zbog pomenute hipotenzije. Nakon uklanjanja oba bubrega i sprovođenja tražene dijagnostike, krajem 2019. majka i ja smo bili spremni za transplantaciju, poziv za istu smo dobili u februaru 2020. godine. Međutim, istog dana nam je hospitalizacija otkazana zbog očekivanog dolaska korona virusa u našu zemlju, što se desilo. Od tada do danas, poziva nema. Naša zemlja nailazi na velike probleme da se suprotstavi i saživi sa koronom kako bi se sprovodile transplantacije, kao što se svuda u okolini sprovode, gde korona isto tako postoji. To je glavni razlog zašto sam ja odlučio još 2021. godine da poziv ne čekam, već da se raspitujem za transplantaciju u inostranstvu. Odlučio sam se za Tursku, Ačibadem kliniku – pojasnio je Velibor razlog zbog koga je prelomio da spas potraži u Turskoj.

Računi za pomoć

Prikupljanje sredstava za Veliborovu transplantaciju bubrega, započela je njegova drugarica Katarina, 31. januara 2022. godine, preko gofundme platforme: https://gofund.me/34526a92

A donaciju za Veliborovu transplantaciju bubrega možete vršiti na sledeće račune:

Dinarski račun: 205900101506866282

Devizni račun: IBAN:RS3520590310207764187

Komercijalna banka, AD Beograd

Velibor Slavić, Milunke Savić 7/6, Mataruška banja

Za više informacija, možete kontaktirati Velibora lično putem telefona na broj: +381 64 270 44 44.

Sve bliži cilju

U našem poslednjem tekstu, prema rečima Velibora Slavića, ostalo je da se prikupi oko 6.500 evra kako bi mogao mirne duše put Istanbula. Međutim, kad Veliboru bude stigla uplata od 1.663 evra, koje je prikupila Svjetlana Stanisavljević, ali i u međuvremenu pristigla pomoć na bankovne račune, neophodna suma će se značajno umanjiti, o čemu ćemo pisati u narednim danima. Svakako, Velibor je sada u fazi prikupljanja papirologije i nada se što skorijem odlasku u Tursku.