Z. Mirković
Deca nastavljaju tradiciju svojih roditelja

Savez Srba iz Rumunije je 14. put, uz podršku Ministarstva kulture i nacionalnog identiteta vlade Rumunije, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Departmana za međuetničke odnose vlade Rumunije, zajedno sa Generalnim konzulatom Srbije, organizovao Dane srpske kulture u Temišvaru.

Prezentacija srpske kulture u Rumuniji počela je kratkim dokumentarnim filmom Nikole Lakića, koji je prošetao prisutne stazama Temišvara, gde su svojevremeno i neki od velikana srpske kulture hodali, živeli i stvarali.

– Naša kultura nas i ove godine okuplja najlepšim što ima: filmom, pozorištem, knjigom, slikarstvom, duhovnom i svetovnom pesmom i tradicijom. Temišvar će 2021. godine biti ono što mu i dolikuje, Evropska prestonica kulture. Danas je Temišvar duhovna prestonica srpstva – rekao je Marko Adžić, glumac i voditelj programa.

MN: Deca razgalila publiku

Tokom Dana srpske kulture Temišvar je bio u znaku brojnih muzičkih događaja, tradicionalnih plesova, izložbi fotografija i slika, projekcija igranog filma, predstava, salona knjiga i književnih večeri. U Srpskom kulturnom centru otvorena je i izložba umetničkih dela iz baštine Matice srpske u Novom Sadu “Evropski fenomeni u zbirci Galerije Matica srpska”. Usledio je ” Banana plain Drum”,
koncert na kome su nastupili bubnjarski orkestar Temišvarski spomenari i poznati solista narodne muzike Pera Todorović.

Vibracije raskošnih i bogatih glasova Dečjeg hora Vivak – 2015. iz Negotina razgalile su dušu publike. Pod dirigentskom palicom Dragane Marinović-Simonović ređale su se melodije “Srpkinja”, “Razgranala grana jorgovana”, “Ovo je Srbija”, “Banaćansko kolo”, kao i rumunske narodne pesme. Po završetku muzičke priredbe, na scenu je izašao Krsta Stanković, predsednik Skupštine Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” iz Negotina, koji je Ognjanu Krstiću, predsedniku Saveza Srba u Rumuniji, uručio prigodan poklon – umetničku sliku s motivima vezanim za muziku.

Nedelju dana kasnije održana je spektakularna predstava posvećena srpskoj tradiciji i folkloru – 50. godišnjica delovanja ansambla AKUD Mladost iz Temišvara. Osam generacija AKUD Mladost na sceni Sale Kapitol u Temišvaru, slika je koja će se sačuvati u kolektivnom pamćenju Srba u Rumuniji. Mladost je umetnost koja živi u srpskom narodu već 50 godina. Muzika i igra su rezonantni par kojim se čuva identitet Srba u Rumuniji.

U tom koordinatnom sistemu, Mladost je centralna tačka iz koje rezultiraju vektori sreće i zadovoljstva mnogih generacija. Kroz Mladost su se sjedinili i stopili u jedno biće mnogi, sklopljeni su toliki brakovi, nastala je svrha, ogledana u svakoj generaciji koja obezbeđuje buduću generaciju.

Tako su nastale mnoge ljubavi koje traju i danas, i njihovi plodovi ponovo ukrašavaju scenu istim ritmom snažne energije. Postala je tradicija da deca bivših igrača pristupe Mladosti i nastave ono što su roditelji započeli.

MN: Pripreme od marta

Veterani (kroz koje još izbija duh mladosti) su osvežili u nastavku programa sećanje na njihov uspešan period delovanja. Dve generacije, starije od 60 godina, među kojima su bili i članovi prve generacije, zaigrali su igre iz Banata, uz pratnju orkestra Mladost 3.

– Pripreme za koncert smo počeli još u martu, zbog toga smo čak i odložili naše učešće na Evropskoj smotri folklora Srba iz dijaspore i regiona, ali dobili smo veličanstveno veče puno emocija, naboja, suza radosnica imajući u vidu da smo na sceni imali više od 250 aktera. Svako od njih stavio je svoj pečat na ovaj jubilej – izjavio je Senadin Krstić, umetnički rukovodilac AKUD Mladost.

Protekli Dani srpske kulture pokazali su svu duhovnost srpskog naroda na ovim prostorima, njegovu slogu i izuzetnu organizovanost, kao i želju da održe svoj identitet.

Kako je sve počelo

AKUD Mladost obeležila je pola veka postojanja i rada, a sve je krenulo organizovanjem kulturno-umetničke delatnosti srpskih studenata u Rumuniji šezdesetih godina prošlog veka. Kad su sazreli uslovi, aprila 1969. godine, grupa studenata entuzijasta, na inicijativu Dušana J. Popova, Cvetka Mihajlova i Ljubomira Popovića, osniva Omladinski orkestar. Potpomognuta Srpskom redakcijom Radio Temišvara, družina je prikazala svoju prvu predstavu 23. novembra 1969. u Ivandi. Ubrzo posle toga osnovana je pozorišna družina Talija, zatim je, zbog rastućeg interesovanja, osnovana i prva igračka grupa, a tada folklorna družina dobija ime Mladost.

Prikazan i film

Tokom manifestacije prikazan je i film “Kralj Petar Prvi”, koji na najbolji način oslikava jedan od najznačajnijih perioda srpske istorije, od početka Prvog svetskog rata, preko povlačenja vojske preko albanskih planina, pa do dolaska na Krf. U filmu je prikazana herojska borba, tragedija i junaštvo srpske vojske i srpskog naroda.