Kormorani zimuju na Drini

0

Više od 700 kormorana zimuje na Drini (Foto: Ilustracija)
 

U opštinskoj organizaciji sportskih ribolovaca "Drinsko jezero" u Malom Zvorniku rečeno je agenciji Beta da je na prostor njihovog delovanja pristiglo oko 400 kormorana, dok nizvodno od Loznice do ušća Drine u Savu, prema proceni ribara, zimuje još oko 300 ovih ptica.

 

Na lozničkom području pojavili su se 1995. godine, a onda su se proširili i na Drinsko jezero u blizini Malog Zvornika. Prošle godine bilo ih 1.000 a prethodnih godina ovde je zimovalo i do 3.000 kormorana.

 

Kormorani nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe. Osim što nemilosrdno uništavaju riblji fond, oštećuju i vegetaciju, jer se zbog jakih kiselina u njihovom izmetu suši drveće na kome nasedaju.

 

Kormorani su inteligentne ptice, pa su gotovo nedostupne i za lovce, jer na vreme osete opasnost i velikom brzinom se udalje sa puškometa.

 

Pripadaju vrsti nesita, lete brzinom od 60 kilometara na sat, a koristeći vazdušne struje, bez odmora mogu da prelete oko 1.000 kilometara. Love u grupama tako što, lupajući krilima po vodi, isteruju ribu na površinu. Gnezde se na dalekom severu, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a u Srbiju stižu u oktobru i ostaju do kraja marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here