Lična arhiva
BOGDANICA 2022: Podrška iz Nemačke nije izostala ni ove godine

Šahovski klub Proleter iz Mindena u Nemačkoj i ove godine je podržao tradicionalni Prvomajski turnir koji se održava u školi u selu Bogdanica, područnom odeqewu Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca.

Na turnir otputovali nisu, ali su rado prihvatili poziv da u septembru dođu na obeležavanje jubileja saradnje.

Saradnja je počela pre 15 godina kada su se u novogodišnjim poklonima za decu našli i
šahovski rekviziti. Posle prvog šahovskog turnira u Bogdanici i omasovljavanja ove drevne
igre u više područnih škola gornjomilanovačke opštine, šahisti iz Mindena bili su redovni gosti do prošle i ove godine. Prošle godine u Severnoj Rajni Vestfaliji država je zbog korone zabranila masovna okupljanja i otežala formalnosti oko putovanja, a ove godine iz istih i sličnih razloga koji su nastali kao posledica pandemije, šahisti iz Mindena nisu uspeli da formiraju ekipu, onakvu kakvu su želeli, pa su odlučili da na turniru ne učestvuju ni ove godine.

Ipak, oni svoje šahovske prijatelje u Bogdanici nisu zaboravili. Određenim novčanim iznosom, o čijoj visini ne žele da govore, podržali su organizovanje i ovogodišnjeg Prvomajskog turnira.

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Deca su drevnu igru dobro prihvatila

– Ne bih govorio o iznosu. On je manje važan od prijateljstva i očuvanja šahovske tradicije koju uz nesebično angažovanje direktora škole Zorana Pantovića, sa uspehom prenosimo na mlade 15 godina – kaže Fadil Nuridin, predsednik i jedan od osnivača Proletera, koji ni godinama ni koroni ne dopušta da ga matiraju.

Kako je Zoran Pantovič, direktor škole u telefonskom razgovoru raportirao, na turniru je učestvovalo 36 odraslih i 20 dece. Iz Bogdanice je prijateljima u Minden stigao poziv da na jesen dođu na proslavu 15 godišnjice saradnje. Poziv je prihvaćen, a potpredsednik Miladin Popović i sekretar Mileta Stanojević zajedno s predsednikom Nuridinom, su tim povodom koroni obećali siguran mat.

U Proleteru se i ovom prilikom sa pijetetom sećaju svog, u međuvremenu preminulog predsednika Milana Stojanovića začetnika ove ideje.

Umesto u Bogdanici Fadil i Miladin igrali u Mindenu

Proleter poznat i priznat

Proleter je kao jugoslovensko sportskokulturno društvo osnovan 1975. a uprkos raspadu Jugoslavije oni su ideji jugoslovenstva ostali verni do danas. U godinama posle osnivanja njihove glavne aktivnosti bile su kultura i fudbal, da bi devedesetih godina šah postao aktivnost broj jedan. Posle nekoliko osvojenih turnira i uspesnog takmičenja u Becirk ligi Minden-Libek i grad je počeo izdašnije da ih pomaže. Osim sporta i kulture u gradu prve nemačke kovanice bili su aktivni i na jačanju integracije, pa su zbog uspeha u sportu i svog multietničkog delovanja 2005. dobili i Godišnju nagradu grada.

Pasulj draži od jagnjetine

– Obavezno idemo na proslavu jubileja jer i običaj je da se prijatelji jednom godišnje vide. To je i tradicija.Treba da se vidi ko se verio, ko oženio i ko rodio. Među prijateljima sve treba da se zna – kaže Fadil koji ne krije da u Bogdanici i pored dobre jagnjetine ipak najradije jede pasulj.