Slučaj oboljevanja šestorice kineskih rudara 2012. godine, od kojih su trojica preminula, navelo je pojedine naučnike da dovedu u pitanje poreklo pandemije koronavirusa i razviju tezu da virus nije potekao iz Vuhana, već iz jednog rudnika na jugozapadu Kine prepunog slepih miševa.

Naime, virusolog Džonatan Latam i molekularni biolog Alison Vilson, oboje iz neprofitne organizacije „Bioscience Resource Project“, došli su do tog zaključka nakon što su preveli magistarsku tezu kineskog lekara koji je lečio kineske rudare, a uzorke njihovog tkiva poslao u Institut za virusologiju u Vuhanu.

U pitanju je rad od 66 strana, a Latam i Vilson su u autorskom tekstu objavljenom na njihovom sajtu „Independent sajens njuz“, istakli da su ih „dokazi koje taj rad sadrži naveli da preispitaju sve što su mislili da znaju o poreklu pandemije Covid-19“.

Kako prenosi „Njujork post“, u aprilu 2012. godine šestorica rudara u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan razbolelo se nakon što su više od 14 dana proveli uklanjajući fekalije slepih miševa iz jame.

Trojica su kasnije preminula, a navedeno je da su imali nešto nalik upali pluća.

U svojoj tezi, kineski lekar Li Su, naveo je da su rudari imali visoku temperaturu, suv kašalj, a pojedini su se žalili na glavobolju, što su, kako ukazuju Latam i Vilson, sve simptomi koji se sada povezuju sa Kovidom-19.

Oni su, takođe, lečeni na sličan način kao i sadašnji pacijenti sa virusom korona.

Nakon što je obavio više testova, uključujući denga groznicu, hepatits i HIV, lekar se konsultovao sa više specijalista širom Kine, među kojima i sa virusologom Žongom Nanšanom, koji je pomogao u stavljanju pod kontrolu epidemije SARS-a 2003. godine i smatra se najvećim naučnikom u zemlji.

– Razgovor sa njim je značajan. To implicira da je postojala zabrinutost zbog oboljevanja šestorice rudara, kao i da se smatralo da je najverovatniji uzrok virus korona sličan SARS-u – naveli su Latman i Vilson.

Istraživači iz laboratorija Vuhan otkrili su da je izvor zaraze bio virus korona sličan SARS-u iz kineskih slepih miševa, navodi se u tezi.

Latam i Vilson su mišljenja da je virus, pošto se našao u telu rudara, „mutirao u SARS CoV 2“, kao i da su uzorci na neki način prošle godine „pobegli“ iz laboratorije, što je pokrenulo pandemiju virusa korona.

Podsetimo, Kina je odbacila navode da je virus korona možda potekao iz laboratorije. Svetska zdravstvena organizacija je, takođe, više puta iznela tvrdnju da je virus potekao iz prirode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here