Tanjug/AP
Zatvaranje do jutra: Kontrola u Parizu

Treći talas koronavirusa obara dnevne rekorde po broju novozaraženih dnevno, pa su se mnoge zemlje Evrope okrenule oštrijim antiepidemiološkim merama uprkos strahu za sopstvenu ekonomiju.

Francuska je za nekoliko dana dogurala od 16.000 zaraženih do gotovo 27.000. Predsednik Emanuel Makron posegao je za najtežim merama i najavio od subote policijski čas koji će trajati od 21 do 6 časova ujutro počev od subote. Ova mera važi u Parizu i celoj oblasti Il d’Frans, kao i u Lilu, Grenoblu, Lionu, Marselju, Ruanu, Sent Etjenu, Monpeljeu i Tuluzu, ali bi mogla da bude uvedena i u drugim regionima i gradovima.

Međutim, Makron tvrdi da vlast nije izgubila kontrolu nad pandemijom.

– Mi smo vrlo zabrinuti, ali smo naučili lekciju iz prvog talasa korona virusa. Činjenica je da se vraća virus, s kojim imamo posla prethodnih osam meseci – rekao je Makron.

U Nemačkoj je oboren rekord u broju zaraženih sa 6.638 novih slučajeva, dok su 33 pacijenta preminula. Da podsetimo, na vrhuncu prvog talasa u martu ove godine rekord je bio 6.300 pozitivnih u jednom danu.

Nema utehe: Andrej Babiš

Vapaj ministra

Da bi umirila stanovništvo i ujedinila pokrajinske lidere, nemačka kancelarka Angela Merkel održala je vanredni samit, čija je glavna tema bio novi talas korone. Stručnjaci Instituta “Robert Koh” su podacima o širenju zaraze naterali vodeće političare Nemačke da usaglase spisak mera.

Ministar Helge Braun zavapio je posle iscrpljujućeg sastanka od nekoliko sati da je najbolje da građani Nemačke ostanu kod svojih kuća. Međutim, ova poruka gubi smisao kada đaci idu u škole, firme obnavljaju proizvodnju, a ugostitelji pokušavaju da spasu propalu turističku sezonu. Očito, politika je u ćorsokaku.

Merkelova je nastojala da se izbori za jedinstvena pravila ponašanja jer su prethodnih meseci šefovi pokrajina izbegavali primenu mera savezne vlade, vodeći više računa o podršci birača. Sada je ponovo kritična faza zakucala na njihova vrata, pa su se dogovorili barem šta valja preduzeti u velikim gradovima koji su preko noći postali žarišta masovne zaraze.

Šta da se radi: Helge Braun

Katastrofa u Češkoj

Na spisku tih mera su proširenje obaveze nošenja maski, ograničenje broja gostiju na privatnim proslavama i kontakata u zatvorenim prostorima, kao i rada ugostiteljskih objekata posle 23 sata. Nacija je upozorena da slede oštrije mere ako se u narednih desetak dana ne smanji broj novozaraženih.

Austrija i Češka takođe su prijavile rekordan broj zaraženih za dan. Prema podacima MUP Austrije, u sredu je bilo novih 1.552 slučaja, čime je broj zaraženih od početka pandemije prešao 60.000. Više od 46.000 pacijenata već je ozdravilo, ali ih je 877 umrlo.

U Češkoj je registrovano više od 9.500 zaraženih za dan. Premijer Andrej Babiš taj podatak nazvao je katastrofalnim.

– Moramo da obezbedimo dodatne kapacitete za borbu protiv pandemije. Ali nemamo vremena i prognoza ne pruža utehu – rekao je Babiš.

Besne trudnice

Francuske trudnice besne jer moraju da nose maske na porođaju, a lekari im poručuju da mogu same da se porode ako ne poštuju pravila.

Jedna majka ispričala je da je instinktivno skinula masku jer je ostala bez vazduha čim je počela da se napinje.

– Vratili su mi masku na lice, a suprug mi je opet skinuo, pa su ga oterali. Na kraju se moj sin rodio sa tečnošću u plućima, zbog čega je prebačen na neonatalno odeljenje u drugoj bolnici – ispričala je ova majka.

Brige: Angela Merkel i Emanuel Makron

Merkelova: Sloga ili propast

Kancelarka Angela Merkel dopustila je mogućnost pooštravanja antiepidemioloških mera.

– Razume se da postoji još mnogo prostora da se uvedu oštrija ograničenja, ali smo već rekli šta hoćemo da postignemo, a to je da dopustimo ekonomiji da se razvija. Važno je i da škole i vrtići nastave sa radom. Moramo da budemo složni. U suprotnom, ekonomski nećemo moći da izdržimo ako se ponovi situacija s početka godine – rekla je kancelarka Merkel.

Upozorenje pokrajinama: Sebastijan Kurc

Spasimo ekonomiju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je broj novozaraženih u nekoliko pokrajina dostigao veoma zabrinjavajući nivo i apelovao da se tamo pooštre mere.

“Vidimo u pojedinim gradovima i zemljama Evrope masivno širenje virusa, što čini neophodnim preduzimanje drastičnih mera. Svima mora biti jasno da je situacija ozbiljna. Pogođene pokrajine moraju u regionima koji su najugroženiji preduzeti oštre mere, jer će nastupiti trenutak kada više neće biti od pomoći ni brzi testovi, niti ciljano trasiranje kontakata”, napisao je Kurc i naglasio da se narednih nedelja rešava da li će se širenje usporiti ili zaustaviti, ili će pandemija napraviti mnogo veću štetu po zdravstveni sistem, radna mesta i preduzeća u zemlji.