Pixabay

Nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić ukazuje za “Vesti” da su antivakcinaški pokreti, između ostalog, profitirali i na stvaranju obaveštajne zavrzlame oko toga gde je nastao virus, da li u Kini ili SAD.

– Te dve velike zemlje su se međusobno optuživale oko nastanka COVID-19, pa se oko porekla virusa stvorila misterija, a moguće je i da se svetske sile prepucavaju iako znaju da je poreklo bolesti sa nekog trećeg mesta – misli Spasić.

On ističe da nijedna pošast koja je pogodila planetu nije izazvala toliko kontroverzi kao ovaj virus. Napominje i da se može primetiti nekoliko faza koje su se odigravale na farmaceutskom i medicinskom tržištu.

– Setimo se prve etape koju je obeležila borba za respiratore, kada su se zemlje bukvalno tukle da nabave što više tih aparata, pa je bilo pribavljanja ispod žita i trgovina na crno. Čim su se pojavile vakcine protiv korona virusa, na tržištu je nastupio totalni rat ko će kome koliko doza prodati i koje će države kupovati od koga – podseća nas.

On vidi i antivakcinaše kao deo tog velikog rata na tržištu tokom pandemije COVID-19, koji ne podrazumeva samo vakcine, već i igle, vatu i ostale medicinske i farmaceutske potrepštine kojima se inkasira zarada u milijardama evra.

– Svako bi hteo deo kolača od pandemijskog profita, a antivakcinaši novac grabe putem raznih objava i teorija zavere na društvenim mrežama, zarađujući ne samo od lajkova već i od informacija koje plasiraju protiv vakcina nekih proizvođača za račun profita drugih – te nam pojašnjava kako su protivnici vakcina “ozbiljan sagovornik u pandemijskom ratu”.

Na društvene mreže, ističe on, stiže ogroman broj teorija zavera i tekstova koje nemaju veze sa naučnim utemeljenjem.

– Države moraju žestoko da se suprotstave tome i da uvere ljude da se vakcinišu i sačuvaju i svoje i tuđe živote – ukazao je Spasić i naveo da se virtuelno ratuje ne samo iz finansijskih, već i političkih i drugih razloga.

Informacije vrednije od zlata

Božidar Spasić pojašnjava jednu stranu ove kovid-priče, odnosno bitku proizvođača vakcina na društvenim mrežama.

– Vidimo da je veliki broj država dostigao ili tek prešao 50 odsto vakcinisanih, pa samim tim predstoji i rat bitaka kompanija za preostale nevakcinisane građane. Ima mnogo neosvojenog tržišta, i u tom smislu, obaveštajnim službama SAD, Velike Britanije i Rusije saznanje gde je prodato nekoliko miliona vakcina i kojih – informacija je od ogromnog značaja – otkriva nam.

Sutra – Korona podelila svet (4): Nevidljiva mafija