EPA-EFE/DEAN LEWINS
OČEKUJU SE NOVE RESTRIKCIJE: Da li će država primeniti novozelandski model?

Do sada je Australija bila svetla tačka na planeti sa izuzetno malim brojem umrlih od koronavirusa, ali se situacija promenila – i u subotu, 1. avgusta, broj umrlih prešao je 200.

Država i dalje beleži, kako izveštavaju mediji, nisku stopu smrtnosti na milion stanovnika, za razliku od Velike Britanije ili Italije. Ono što zabrinjava zvaničnike je da se ne smanjuje broj novo inficiranih.

Upravo nemogućnost da se prenos virusa u zajednici drži pod kontrolom, kao i dva “najsmrtonosnija“ dana od početka pandemije, uticali su na odluku premijera Viktorije Danijela Endrjusa da najavi dalje pooštravanje mera.

Kada će nove mere stupiti na snagu i u kom obimu, nije saopšteno, ali se spekuliše da bi mogao da se primeni novozelandski model.

Za premijerku Kvinslenda, Anastaziju Palaščuk, bilo je dovoljno da dve pozitivne devojke nedozvoljeno pređu granicu, i da od 1. avgusta, jedan sat iza ponoći, zatvori granicu za stanovnike Sidneja. Granica za građane Viktorije je još ranije zatvorena.
Stanovnicima Kvinslenda, koji su bili u Sidneju, dozvoljeno je da se vrate, ali za sve koji su ušli u zemlju posle datog roka obavezan je karantin od 14 dana.

U subotu je zabeležen još jedan pozitivan slučaj u Kvinslendu. Reč je o supruzi muškarca koji dan ranije testiran pozitivan, a koji je bio u kontaktu s dve pomenute devojke. Nažalost, žena je radila u domu za stara lica.

U NSW zabeleženo je 17 novih slučajeva i jedna preminula osoba. Reč je muškarcu starom 83 godine koji je povezan s obolelima iz hotela Krosrod u Sidneju. Prvi put su dva nova slučaja pronađena zahvaljujući aplikaciji COVIDSafe, izuzetno kritikovanoj, jer do sada nije uspela da otkrije kontakte. U razvoj aplikacije uloženo je 70 miliona dolara.
Premijerka Novog Južnog Velsa, Gledis Beređiklien, sredinom prošle nedelje je uvela strože mere za fitnes centre, najavljujući mogućnost uvođenih i drugih mera. Za sada je preporučeno da stanovnici na granici sa Viktorijom ne putuju u ostale krajeve NSW, osim ukoliko moraju.

Građanima je preporučeno nošenje maski, posebno u delovima Sidneja gde su zabeleženi slučajevi infekcije.

U Adelejdu je u subotu sleteo avion iz Indije sa 170 Ozija. Svi su testirani i smešteni u hotelski karantin narednih 14 dana. Poslednjeg dana juna, troje putnika iz Indije je bilo pozitivno. Pretpostavlja se da više stotina Australijanaca pokušava da dođe iz Indije, a neki proračuni govore da ih ima i do 2.000.

Za poslednja tri dana u Južnoj Australiji iz Viktorije je stiglo troje pozitivnih.
Zapadna Australija je prijavila dva „istorijska“ slučaja. Reč je o osobama koje su imale COVID, ali su se oporavile i više nisu rizične po zajednicu.

Misteriozni slučajevi

Premijer Viktorije je istakao da je od početka pandemije zabeležen 1.841 slučaj, gde je nepoznat izvor infekcije. U poslednjim danima, 49 njih se vode kao „misteriozni slučajevi“. S druge strane, trenutno je preko 1.000 aktivnih slučajeva u domovima za stare, gde se zna da su zaposleni odgovorni za zarazu. Ukupan broj aktivnih slučajeva je blizu 6.000, umrlih 116, u bolnici je 379 osoba, a 41 na intezivnoj nezi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here