Z. Mirković
Perica Ilin sa članovima svoje grupe

Kulturni život naših građana u Austriji privremeno je obustavljen zbog korona mera, koje ne dozvoljavaju održavanje priredbi, pozorišnih predstava i koncerata. Drugo “zaključavanje”, policijski čas i ostala ograničenja koja su uvedena ugrožavaju i egzistenciju naših društava, kulturnih poslenika.

Onemogućene su aktivnosti klubova, ali i amaterskih pozorišnih trupa, koje su svojim lepim predstavama oduševljavale publiku. Tako je i pozorišna grupa Il In, Perice Ilina morala da obustavi rad i zaustavi sve projekte planirane za ovu godinu.

– Mi smo svi veoma tužni zbog aktuelne situacije. Često pričamo o tome. Imamo gotov scenario, kao i dogovor ko bi šta igrao. Ali korona mere su sve zaustavile – kaže Ilin.

On ukazuje da se predstava, na kojoj su radili pred uvođenje mera, zove “Gospođica” i da bi se zasigurno svidela bečkoj publici.

– Mnogo sam skeptičan koliko će ovo sve potrajati. Pitam se često i da li mom udruženju zaista preti kraj. Nama se svima radi, ali kako dalje? To je pitanje koje sebi svakodnevno postavljam. Pitam se i da li je ovo sve što se dešava stvarno. Svakako da će ovaj naš komad za sada ostati, do daljeg, u fioci – dodao je on.

Ilin se nada da će posle Nove godine, to jest u proleće možda biti moguće nove aktivnosti, jer, kako ističe, želi da razmišlja pozitivno.

– Sada mi neki prosti virus glumi Otela, ko šmirant bedno krade mi noći, i kad u laži potonem sav, ponavljam samo “i ovo će proći…, kad- tad će proći” – u svom stilu poručuje Ilin.

Kultura jača od virusa

Inače pozorišna družina Il In sastoji od glumaca amatera sa prostora cele bivše Jugoslavije, što je retkost. Oni se i za vreme korona mera, kada ne mogu da se druže “na daskama koje život znače”, redovno čuju i jedva čekaju na trenutak kada će biti pobeđen virus, jer, kako kaže Ilin, ništa ne može biti snažnije od kulture, a tako i pozorišta, koje je u prošlosti preživelo i mnoga veća zla.