EPA/Christian Bruna

Korona virus je usmrtio 20-godišnju Knjaževčanku koja je nosila blizance, čime se broj trudnica preminulih od posledica te zarazne bolesti popeo na šest.

Ova mlada žena koja je u Univerzitetski klinički centar u Nišu primljena u teškom stanju dva dana ranije, bila je u četvrtom mesecu trudnoće, a kako su saopštili iz te ustanove, ona nije bila vakcinisana.

U ovom zdravstvenom centru su u julu preminule od kovida još dve žene, trudnica iz Vranja (34), koja je preminula pošto je rodila dečaka i druga iz okoline Doljevca (27), koja je dan ranije izgubila novorođenče.

Direktor UKC Niš, dr Zoran Perišić, je pre par dana upozorio mlade žene koje čekaju bebu da se ne plaše vakcine, već korone.

– Te mlade žene u najlepšem stanju, trudnoći, doživljavaju pakao, rizik za sebe, za plod koji nose, a koji nekad može fatalno da se završi – rekao je on ukazujući da su trudnice, koje dođu zaražene koronom, jako ugrožene.

Među ovim mladim ženama je porodilja (32) iz Kostolca koja je u bolnicu u Požarevcu dovezena u veoma teškom opštem stanju i svi pokušaji lekara da je spasu bili su uzaludni. Iza nje je ostalo petoro siročadi.

Višednevnu bitku sa koronom izgubila je u trećoj trudnoći, žena (31) iz Vlasotinca. Bila je u sedmom mesecu trudnoće, pa je virus ubio ne samo nju već i bebu. Iza sebe je ostavila dvoje male dece i supruga.

Beograđnaka (29) zaražena korona virusom, uspela je da vidi svoju bebu pre nego što je preminula od posledica ove nepredvidive zaraze. Ona je bila jedna od dve trudnice koje su, u aprilu, primljene u KBC “Dragiša Mišović”, a koje su lekari zbog teškog stanja hitno porodili carskim rezom. Bolest je uspela da prebrodi druga porodilja, a obe bebe su bile negativne i u dobrom zdravstvenom stanju.

Da ni novorođenčad nisu zaštićena pokazao je slučaj preminule bebe inficirane virusom koja je iz Kragujevca, gde je bila na respiratoru, prebačena u Beograd, ali lekari zbog poodmakle bolesti nisu uspeli da je spasu.

Rat doktorima sa Gugla

U bolnicama je, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, 90 odsto nevakcinisanih pacijenata, a u kovid-bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto. On je najavio jaču medijsku kampanju za vakcinisanje, a kako je rekao “gugl-doktorima” će biti suprotstavljeni najbolji srpski lekari. Žustrije će, kazao je, krenuti na teren i razgovarati “oči u oči” sa ljudima, jer se pokazalo da to ima efekta.