Lična arhiva
Ove godine bez druženja: Članice JNU Hilden na prošlogodišnjoj proslavi praznika

Jugoslovensko-nemačko udruženje Hilden ove godine zbog korone neće obeležiti 110. godišnjicu prve proslave 8. marta kao međunarodnog Dana žena, kao što je bilo planirano s nemačkim sindikatom DGB.

Predsednica udruženja Dragica Šreder je povodom jubileja za utehu napisala pesmu i referat o istorijatu Dana žena.

U referatu Šrederova podseća da su, posle niza akcija koje su održane u borbi protiv muške i kapitalističke nepravde, žene konačno 1910. na prvoj Međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu proklamovale 8. mart kao međunarodni praznik žena.

“Prvi put su žene svoj dan proslavile masovnim izlaskom na ulice 1911. Za praznik su izabrale 8. mart u čast žena koje su na taj dan 1857. u Njujorku prvi put javno protestovale, a koje je policija brutalno napala i rasterala”, navodi se između ostalog u referatu Dragice Šreder.

Naša pesnikinja podseća da je referat pripremila za proslavu jubileja koji neće biti održana.

– Jubilej, 110 godina od prvog obeležavanja 8.marta kao Međunarodnog dana žena nameravali smo da proslavimo sa sindikatom DGB, ali kad nam je to zbog korone u bilo kojoj formi onemogućeno uz referat sam napisala i pesmu i posvetila ih čitateljkama “Vesti” i svim drugim ženama, koje nažalost ni do danas nisu uspele da se izbore za ravnopravnost s muškarcima – kaže Šrederova.

Dragica Šreder

Ona kaže da žene ni u Nemačkoj ni u Srbiji, a kamoli u manje razvijenim zemljama nisu ravnopravne.

– Žene su u Nemačkoj pravo glasa dobile tek 1918. a i danas su daleko od ravnopravnosti u odnosu na muškarce. U Srbiji je ta nepravda nešto manje izražena, ali ako su u našoj zemlji i danas uobičajeni pokloni pegla, kuvar i slične “potrepštine” koje ukazuje da je ženama mesto u kuhinji, onda smo i u našoj otadžbini daleko od ravnopravnosti – kaže Dragica, koja čitateljkama “Vesti” pesmom “Mama ostaje zauvek žena” čestita njihov zajednički praznik.

Mama ostaje zauvek žena

Mama je žena za sva vremena.

Sve dok je žena mlađana mama,

svi je vole i nikada nije sama.

Pa čak i onda kad deca napuste svoje gnezdo,

oni je i tada posećuju, još uvek vrlo često.

Društvo je ceni poštuje i voli,

ona je srećna i za nas se moli.

Ali kad ostari teška svima bude,

pa je neki i u dom daju, da se drugi trude.

No, mama zauvek ostaje, baš žena.

Puna je života, ponosna, draga i otmena.

Ona voli decu i kad ne dolaze,

ali za Dan žena svi će da je paze.