Epidemija korona virusa širom sveta zadala je veliki udarac na svetsku ekonomiju, a smim tim uticala je i na pad vrednosti fudbalera na tržištu za čak 28 odsto.

Kako je objavio Međunardoni centar za sportske studije iz Nojšatela (Švajcarska) najveći pad vrednosti zabeležen je u Olimpiku iz Marseja, gde je cena igrača na tržištu umanjena za 38 odsto, odnosno 97 milion evra.

Takođe, najviše u vrednosti igrača izgubio PSŽ, ukupno 302 miliona evra (minus od 31,4 odsto), a zatim slede Real Madrid sa 350 miliona (minus 31,8 odsto) i Barselona 366 miliona (minus 31,3 odsto).

Sa druge strane, najmanji gubitak vrednosti među klubovima iz liga petice ima francuski Brest i to 16%.

Kada je rečo fudbalerima, reprezentativac Francuske i član Mančester junajteda Pol Pogba bio je procenjen na tržištu na 65 miliona evra, dok sada vredi 35, što je najveći pad vrednosti među igračima od čak 30 miliona.

Inače, vrednosti fudbalera variraju zbog različitih faktora, kao što su godine, dužina ugovora, karijera i skorašnje igre. Najveći pad vrednosti imaju oni igrači sa kratkoročnim ugovorima i oni koji su ove sezone bili manje vremena na terenu nego prethodnih, objavio je CIES.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here