EPA
Virus se ne predaje: Više pacijenata na bolničkom lečenju

Sve epidemiološke mere ukinute su još u martu, ali najnoviji podaci pokazuju da se virus korona ne predaje. Srbija se krajem prošle nedelje približila broju od 1.000 zaraženih dnevno. U četvrtak je prijavljeno 976, dok je u petak registrovano 960 novih slučajeva. U odnosu na pre dve nedelje, brojevi su skočili više nego duplo. Veći je i broj pacijenata na bolničkom lečenju, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Srbiji trenutno cirkuliše omikron varijanta korona virusa i sve njegove subvarijante, a epidemiolozi napominju da je u poređenju s ranijim varijantama virusa manje verovatno da će infekcije omikronom dovesti do prijema u jedinicu intenzivne nege. Međutim, broj obolelih će nastaviti postepeno da raste, pa epidemiolozi savetuju oprez naročito osobama s hroničnim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

– Vidim da raste broj zaraženih raznim podtipovima omikrona, ali je bitan broj pacijenata na bolničkom lečenju i broj preminulih. Sadašnja situacija nije alarmantna – kaže za “Vesti” dr Ana Gligić, virusolog.

Ona napominje da većina pacijanata ima lakše tegobe.

– Sve dok raste broj zaraženih, koji imaju lakše simptome, stvar je pod kontrolom. Svaki zaraženi stvara antitela, koja su mnogo efikasnija nego vakcina. Nema ništa bolje od prirodne zaštite. Pozitivno zaraženi su prirodna barijera protiv virusa i na taj način stvaraju imunitet krda nacije – pojašnjava sagovornica “Vesti”.

Prema njenim rečima, ljudima možda strašno zvuči povećanje broja zaraženih, ali s epidemiološke tačke gledišta stvar je drugačija.

– Što pre se zarazi veći broj ljudi, to će pre doći do jačeg slabljenja podtipova virusa – zaključuje dr Gligić.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ne očekuje da ćemo tokom leta imati nagli skok brojki, ali da ako ga i bude, one neće prelaziti više od 2.000 novozaraženih dnevno.

– Virus na suncu ne opstaje dugo jer ga ultravioletni zraci ubijaju, pa leto ne bi trebalo da nam bude problematično. Ne očekujem da će biti potrebno vraćanje epidemioloških mera. Jedino ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o merama – rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, podvarijanta omikrona BA.5 registrovana je u našoj zemlji, a budući da je širom Evrope rasprostranjen i BA.4, postoji šansa da je i ovaj tip kod nas. Ipak, kaže Tiodorović, to ne menja situaciju, jer se ova dva tipa ne razlikuju mnogo, pošto se ne spuštaju na pluća, a karakterišu ih isti simptomi – glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa.

Stručnjaci se slažu da nema razloga za paniku, ali ima za oprez, što se pre svega odnosi na hronične bolesnike, ljude s oslabljenim imunitetom, starije od 60 godina i zdravstvene radnike. Njima se savetuje da prime i drugu buster dozu, a svim građanima preporučuje se nošenje maski u zatvorenim prostorijama, naročito u javnom prevozu, čekaonicama, kancelarijama i liftovima.

Novi talas u regionu

Evropa je prošle nedelje beležila blizu 500.000 novozaraženih svakog dana, što je tri puta više u odnosu na kraj maja ove godine, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Po broju novih slučajeva vode turističke destinacije: Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar, Nemačka i Austrija, a osetan rast beleži i Balkan.

U svim državama regiona, osim u BiH, poslednjih dana juna su brojevi zaraženih bili trocifreni. Razlog novog talasa epidemije stručnjaci vide u popuštanju zaštitnih mera i novim varijantama omikron soja korona virusa koje kruže populacijom.

Pandemija nije gotova

Broj zaraženih korona virusom u porastu je u 110 zemalja i veći je za oko 20 odsto na globalnom nivou u odnosu na prošlu nedelju, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus poslednjeg dana juna. Prema njegovim rečima, “pandemija se menja, ali nije gotova”. Najveći nedeljni porast broja zaraženih registrovan je na Bliskom istoku, čak 47 odsto. Podsojevi omikrona BA.4 i BA.5 koji se ubrzano šire Evropom, i u Sjedinjenim Američkim Državama čine više od polovine aktivnih slučajeva.

Rusija ukinula mere

Dok brojke u svetu rastu, Rusija je u petak saopštila da ukida sva ograničenja za suzbijanje širenja korona virusa, uključujući i obavezu nošenja maski, posle poboljšanja epidemiološke situacije i broja preminulih od posledica te bolesti. Međutim, ruske vlasti nisu isključile mogućnost ponovnog uvođenja restriktivnih mera ako se situacija pogorša.

Ruska služba za fitosanitarni nadzor saopštila je da “ukida ranije uvedena ograničenja, uključujući obavezne maske, kao i zabranu rada ugostiteljskih objekata tokom noći”. Saopšteno je i da je trenutna dinamika virusa u skladu s globalnim trendovima i da je 93 odsto potvrđenih slučajeva blago ili asimptomatsko.