EPA/Ronald Wittek

Kod osoba oba pola koji su preležali covid-19 drastično je smanjena mogućnost da ostave potomstvo, a kod nekih ne postoje ni šanse za to, pokazuju preliminarni rezultati studije dr Dragane Bojović Jović iz “Narodnog fronta”. Prema istraživanju doktorke Bojović Jović, čak i da dođe do oplodnje kod onih koji su se oporavili od covid-19, postoji mogućnost pojavljivanja anomalija u plodu.

– Ovaj virus ne štedi nijednu ciljnu populacionu grupu, niko nije pošteđen dejstva ovog virusa – rekla je dr Verica Jovanović na današnjoj konferenciji.

Dodaje da ovaj virus deluje sistemski, i da utiče na sve organe i sisteme ljudskog organizma.

– Istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke i ukazati na one rizike i posledice koje sam virus može da izazove delujući i na genitalne organe i na uopšte mogućnost oplodnje – navodi dr Jovanović.

Istraživanja koja se sprovode u svetu se sistematizuju, potrebno je vreme i broj takvih istraživanja i kritične grupe ciljne populacije i uzorci koji su pravilno definisani i odabrani.

– To će sigurno trajati, za sve to je potrebno vreme, a osobe koje se u različitim stručnim oblastima bave analizom rizika i posledica će svakako dati zaključke – smatra dr Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here