pixabay.com

Koronavrius može da ošteti kognitivnu funkciju mozga, a naučnici se nadaju da šteta nije nepovratna.

Nova studija otkrila je da Covid-19 može da izazove oštećenja na krvnim sudovima mozga, pa tako može oštetiti i kognitivne funkcije.

Studiju su sproveli naučnici iz Nemačke, Francuske i Španije, a istraživanje pokazuje da koronavirus može da “ubije” ćelije endotela, koje oblažu unutrašnju površinu srca, krvnih i limfnih sudova.

Prethodne studije otkrile su da do 84 odsto obolelih od Covid-19 pati i od neuroloških simptoma, i to anosmije (gubitka čula mirisa i ukusa), epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svesti, kao i zbunjenosti, a najnovija studija možda objašnjava i zašto.

U novom istraživanju naučnici su skenirali mozak umrlih od Covid-19, a rezultati pokazuju mrtve ćelije u krvnim sudovima mozga, koje ne dozvoljavaju normalan protok krvi, što je znak oštećenja kognitivne funkcije.

S tim je povezan i određeni broj zdravstvenih rizika, uključujući i mikromoždane udare.

Ipak, postoji nada da te novootkrivene posledice koronavirusa mogu biti i reverzibilne (povratne). Naučnici su to primetili kod laboratorijskih hrčaka, pa se nadaju da je proces povratan i kod ljudi, prenosi “Biznis insajder”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here