Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa, koja je nanela veliku štetu po globalnu ekonomiju, pogađa i najmanje privredne činioce, a tako i bečke fijakere.

Kristijan Berzabek i Verner Kaizar iz inicijative “Pro fijaker kultur” objašnjavaju da fijakeri trenutno voze gradom samo u svrhu obuke.

– Gotovo niko se ni ne usuđuje, zbog restrikcija, da prevozi putnike kroz grad, a inače i nema mušterija – kazali su oni.

Pošto se u turizmu, zbog koronavirusa, još duže neće ništa mnogo poboljšati, situacija sa putnicima se neće menjati, strahuju vlasnici bečkih fijakera koji ističu da zbog predstojećeg “potpunog kraha” ovogodišnje sezone stoje pred krajem svoje egzistencije.

Oni ukazuju da su fiksni troškovi i dalje visoki.

– Konji su deo fijakera i ne mogu biti otpušteni – objasnio je Kaizar dodajući da jedan konj mesečno košta oko 300 evra, a da neki imaju i do 75 konja.

Ukupno se u Beču drži 350 konja za fijakere u 21 registrovanom preduzeću.

Prema organizaciji koja štiti njihova prava u oparnosti je oko 1.000 radnih mesta, pošto su primanja na nuli.

Vlasnici fijakera se nadaju podršci grada Beča, ukazujući da, ako žele da ih se reše to mogu učiniti sada, ali ako žele da ih zadrže onda moraju da im pomognu.

Član gradske vlade zadužen za privredu Peter Hanke izrazio je razumevanje za teško stanje lica koja neguju tardiciju bečkih fijakera, i obećao pomoć, na kojoj se, kako je ukazao, trenutno radi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here