Tanjug/AP

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata zaraženo je 718 osoba, dok je preminulo 20 osoba.

Od toga u Federaciji je zabeleženo 473, a u Republici Srpskoj 255 novozaraženih.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.754 uzorka, od kojih su 473 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 184.117 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 22 967 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 17.759 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabeležen kod 103 pacijenta. Aktivno je 4.555 slučajeva pozitivnih na koronanvirus.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 16 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 653, i to 437 muškaraca i 216 žena.

Оd pоslеdnjеg izvеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоslеdnjа 24 sata kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 245 оsоba u Rеpublici Srpskој, saopštio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom periodu testirano je ukupno 817 uzoraka.

U pоslеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su četiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо kоrоnаvirusa.

Situacija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 890 novih slučajeva koronavirusa. Za isti period u Zagrebu je prijavljeno 293 novih slučajeva zaraze.

Hrvatski mediji ranije su naveli da su redovi ispred kovid ambulanti gde se obavlja testiranje kilometarski.

Prema zvaničnim podacima, koje je danas objavio hrvatski krizni štab, 574 pacijenta nalazi se na bolničkom lečenju, a od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Preminulo je osam osoba.

Uprkos povećanju broja novozaraženih, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Čapak smatra da Hrvatskoj nije potrebno novo “zaključavanje”.

Ali, dodao je, postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle primenjivati uz dosad propisane mere.

“Očekujem 2.500 zaraženih dnevno u naredne dve sedmice”

Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je za Hinu rekao da u narednih desetak dana ili sve sedmice očekuje da taj broj dostigne 2.500 osoba dnevno.

Prema njegovim rečima, 7.000 ljudi je samoizolaciji.

– Iz toga ćemo u idućih 10-ak dana, dve sedmice, imati 2.500 novozaraženih – upozorio je Šostar.

Sistem pred pucanjem

Situacija je alarmantna i kada je reč o obolevanjima među zdravstvenim radnicima. Naime, u Hrvatskoj je trenutno 1.620 zdravstvenih radnika obolelo od koronavirusa, od kojih je 427 aktivnih i više od 1.000 u samoizolaciji, izjavio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

U međuvremenu je 1.200 zdravstvenih radnika prebolelo koronu i oni će moći da se ukjučenje u lečenje zaraženih pacijenata. Za Beroša nedostatak kadrova mogao bi biti veći problem od samog smeštaja pacijenata u bolnice.

Beroš kaže da se vrši preraspodela i edukacija zdravstvenih radnika.

– Do sada imamo 1.620 obolelih zdravstvenih radnika, aktivnih je 427, u samoizolaciji je preko 1.000, ali i 1.200 koji su ozdravili – rekako je Beroš, prenela je zagrebačka N1 tv.

Demantovao je da će se uskoro angažovati i zaražene lekare bez simptoma u skafanderima za lečenje pacijenata.

– Zasad to nije opcija, ali je rekao da se u Evropi rodila ideja da će to uraditi u nedostatku lekara – rekao je Beroš.

Nada se, kaže, da do toga neće doći i ističe da sve zavisi od ponašanja građana.

1 KOMENTAR

  1. Niko i nikad nije zaustavio ili sprecio sirenje virusa gripa pa nece ni kovid prestanite da izbacujete bombasticne naslove I plasite narod sa virusom koga osamdeset posto zarazenih ni ne primeti da ga ima .Stvarate kolektivnu psihozukoja je nnogo pogubnija I sa dugorocnijim posledicama od kovida Ko se ikada bavio koliko je bilo zarazenih od gripa niko i nikad.To ne vazi samo za Vas vec za medije uopste Tu dobre namere nema .

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime