pixabay.com

Cene sirove nafte pale su u ponedeljak na nivo na kom su poslednji put bile u januaru 2019. godine, zbog upozorenja članica OPEC-a na uticaj koronavirusa na potražnju.

Saudijska Arabija je objavila da se slaže sa smanjenjem proizvodnje za 1,7 miliona barela dnevno, dok je Iran saopštio da je epidemija korona virusa značajno umanjila tražnju najvažnijeg energenta.

Zbog toga bi, prema nekim izveštajima, trebalo bi da dođe do posebnog sastanka OPEC-a tokom februara, iako je redovno zasedanje organizacije zemalja izvoznica nafte zakazano za početak marta.

Američka nafta (WTI) za isporuku u martu pojeftinila je u ponedeljak 2,42 procenta na 50,31 dolar po barelu, dok je cena nafte tipa brent za isporuku u aprilu pala 3,44 odsto na 54,61 dolar tokom današnjeg berzanskog trgovanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud dogovorili su koordiniranje aktivnosti na održavanju stabilnosti svetskog tržišta “crnog zlata”, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here