Bio je svež četvrtak, 2. decembra 2010. Ulice Ciriha bile su tradicionalno čiste, kao da nije zima i nema snega. U sedištu FIFA vladalo je uzbuđenje, odlučivalo se ko će biti domaćin svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Usledio je šok. Prvo onaj manji. Najpre je odlučeno da je domaćin 2018. Rusija, a potom neočekivana odluka – domaćin Svetskog prvenstva je – Katar!

Dok malobrojna delegacija Katara u dvorani bučno slavi, ostali sede bledi, podsećaju mediji na događaj. Katar, ta mala, naftom i, posebno, gasom prebogata država u politički užarenom regionu, pobedila je ostale pretendente – SAD, Južnu Koreju, Japan i Australiju!

Prema pisanju “Telegrafa”, posle početnog šoka nametnulo se pitanje kako je domaćinstvo mogla da dobije zemlja koja nema nikakvu fudbalsku infrastrukturu (u međuvremenu sve je izgrađeno), ne predstavlja ništa na fudbalskoj karti sveta, teritorijalno je premala i s letnjim temperaturama većoj od 45 stepeni tokom juna i jula!

Katar je predstavio program klimatizovanih stadiona i to montažnih, koje će potom pokloniti siromašnim afričkim državama, ali je ipak sve zvučalo neverovatno.

Nije prošlo mnogo i počelo je da se govori o nepravilnostima, o “plavim kovertama” i upletenosti visokih fudbalskih zvaničnika u aferu Katargejt. I tako to traje već gotovo devet godina, a sada, ni tri godine pre početka, dolazi do kulminacije afere.

Naime, zbog mogućih “kupoprodajnih” malverzacija oko dodele domaćinstva Kataru priveden je (a nakon ispitivanja i pušten) nekadašnji najbolji igrač sveta 1983, 1984. i 1985. godine, francuska legenda i smenjeni predsednik UEFA Mišel Platini. On je, inače, već odstranjen s dužnosti zbog toga što on i takođe smenjeni predsednik FIFA, Švajcarac Sep Blater, nisu mogli da objasne zašto je s računa FIFA na lični račun Platinija bilo isplaćeno 1,3 miliona evra.

Blater kaže da je to bio usmeni dogovor. Ali, bilo kako bilo, Platini je kažnjen odstranjivanjem iz fudbala 2015. (na čelu UEFA bio je od 2007. i trebalo je da preuzme FIFA) na osam, pa šest i potom na četiri godine, a kazna je trebalo da istekne ove jeseni. Elem, Platini je priveden da se pred francuskim Antikorupcijskim biroom izjasni o mnogim sumnjama vezanim uz katarsko domaćinstvo, ali i zbog upletenosti tadašnjeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija u sve to. Platini nije priveden, za sada, kao osumnjičeni, već u takozvanom svojstvu prikupljanja obaveštenja. O tome da je Katar kupio Mondijal govorio je (i smenjen zbog korupcije) bivši potpredsednik FIFA Džek Vorner.

FIFA je odbacila sve optužbe o nekorektnoj dodeli domaćinstva, a interna istraga potvrdila da je sve bilo čisto.

Radnici robovi

Čak i da je sve bilo u redu, da nema sumnji na korupciju, čim je Katar krenuo u izgradnju infrastrukture, otvorili su se novi skandali. Pojavili su se brojni izveštaji o doslovnom robovskom radu stranih građevinaca, mahom iz Indije, Pakistana i Bangladeša. Nemačka TV stanica VDR navodi podatak o čak 1.400 nepalskih radnika koji su poginuli na gradilištima!

Prodaja “svetaca” i TV prava

Na ručku u Jelisejskoj palati, izgleda, dogovoreno je da pariski klub Pari Sen Žermen preuzmu biznismeni iz Katara.

Vlasnik kluba je od 31. maja 2011. Katar Sports Investments. Ujedno je pao i dogovor za otvaranje sportskog TV kanala na francuskom “beIN Sports”, koji je firma ćerka katarske Al Džazire. Američki mediji su optužili Al Džaziru da je platila FIFA 400 miliona dolara za prava prenosa utakmica, 150 miliona za Svetsko prvenstvo u Rusiji, 150 za SP u Kataru, te 100 miliona bonusa, obećanog u slučaju da Katar dobije domaćinstvo. I on ga dobije. Ugovor je potpisan 21 dan pre donošenja odluke, kako piše “Sandej tajms”. Tri godine kasnije “beIN Media Grup” iz Katara uplatila je još dodatnih 480 miliona dolara.