Korupcija u vrhunskom fudbalu na svetskom nivou (4): Lisice čelnicima federacija

Lj. Ivanović - Vesti
0
pixabay.com

Tužilaštvo SAD optužilo je 16 zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) u sklopu istrage o korupciji u svetskom fudbalu.

Optužnice su podignute nekoliko sati posle hapšenja u Cirihu dvojice potpresednika FIFA, Alfreda Havita i Huana Anhela Naputa. Havit je bio vršilac dužnosti direktora Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerike i Karina (CONCACAF), a Naput predsednik Fudbalske federacije Južne Amerike (CONMEBOL) .

Oni su uhapšeni zbog sumnji da su primili višemilionski mito. Kako je preneo Bi-Bi-Si, među 16 optuženih je bivši predsednik Fudbalskog saveza Brazila Rikardo Tešeira. On je optužen za mito i korupciju.

– Razmere korupcije su nečuvene. Poruka ovih optužnica bi trebalo da bude jasna svakom pojedinicu koji je ostao u senci, nadajući se da će izbeći našu istragu – nemojte čekati da odemo, nećete pobeći iz našeg fokusa – rekla je tada američki državni tužilac Loreta Lin.

Generacije fudbalskih lidera Severne i Južne Amerike su sklonjeni sa funkcija 2016. godine, posle istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Infantino: Sad smo čisti

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je 5. juna ove godine da su iskorenjeni skandali i korupcija iz te organizacije pošto su je napustili brojni zvaničnici zbog neprikladnog ponašanja.

– Setite se u kakvom je stanju FIFA bila na tom kongresu. Poslednje tri godine i četiri meseca sigurno nisu bili savršeni. Grešio sam, pokušavao da uradim neke stvari bolje, ali danas niko ne priča o krizi. Niko ne govori o obnovi FIFA od početka. Niko ne priča o skandalima. Niko ne priča o korupciji – rekao je Infantino, a francuska policija ga demonatovala.