Kosmetske opštine brane vladiku Artemija

0

 

Veliki činilac u odbrani Kosmeta: Vladika Artemije
 

 

Petočlana sinodska komisija koju su predvodili mitropolit Amfilohije Radović i vladika Grigorije Durić želeli su da ispitaju legalnost finansijskog poslovanja eparhije kao i da utvrde zašto je vladika Artemije svog sekretara kaluđera Simeona Vilovskog iz čina protosinđela unapredio u arhimandrita iako je Sveti arhijerejski sabor (crkvena skupština) od vladike raško-prizrenskog tražio da Vilovskog isključi iz svih poslova u eparhiji.

Protiv Artemija se sprovodi ”sotonin plan”

 

Udruženje Srba iz raške oblasti (RAS) pružili su podršku vladici Artemiju, navodeći u saopštenju da se protiv njega odvija ’’sotonin’’ plan.

 

’’Duboko smo uvereni da postoji satanin plan da Vas uklone sa Kosova i Metohije kako bi porodobljavanje srpskog naroda završili bez svedoka i otpora. ’’Publicitet’’ koji je dat okolnostima koje Vam se dešavaju, govore jasno da je sve unapred pripremljeno da bi zločinitelji opravdali svoju podlu i prljavu nameru. Ali, narod se ne može prevariti. Vi niste od juče sa nama i Vaš ugled je odavno potvrđen u narodu’’, navodi se u saopšenju RAS-a upućeno sinodu Srpske pravoslavne crkve.

 

’’Ton i našoj, kao i drugim organizacijama u otporu protiv nastanka još jedne albanske države na Balkanu davala je eparhija raško-prizrenska na čelu sa preosvećenim vladikom, gospodinom Artemijem Radosavljevićem. Svojim savetima, uticajem i hrišćanskim delovanjem, on postaje pravi stožer oko koga se okupljaju nacionalne snage u odbrani Kosova i Metohije’’, piše u saoštenju skupštine zajednica KiM i dodaje se da uslovljanje da se vladika Artemije odkrekne svog naslednika Simeona je pokušaj da se ’’sam vladika ponizi’’.

 

’’Zbog svoje naglašene nacionalne i duhovne uloge koju ima kod Srba, vladika je izložen napadima od strane velikog broja nevladinih organizacija u Srbiji, kao i od nekih državnih medija, čija je uloga u odvajanju Kosova i Metohije od Srbije dosta problematična. Pisanje ’’Blica’’, ’’B92’’, i drugih jasno svedoče o tome. Nažalost, ono što je najtužnije u celoj priči, da je izvor i centar tih napada lipljanski vladika Teodosije i manastir Dečani’’.

 

U saopštenju se navodi da je pokrenuta i medijska hajka protiv vladike Artemija, a da iguman manastira Dečani ’’instruiše pojedine sveštenike u tzv. prikupljanje dokaza o zloupotrebama.

 

’’’’Takvi dokazi’’ serviraju se štampanim i elektronskim medijima, koji su po pravilu antisrpski. Ako se ovome doda i fizički napad na preosvećenog vladiku Artemija i njegovu pratnju u manastiru Dečane od strane kaluđera, a instruisanih od igumana, to su već jasni signali jedne prljave politike koja se vodi protiv episkopa raško-prizrenskog’’, stoji u saopštenju.

 

Zajednica opština napomenula je da su kupovani glasovi na lokalnim izborima u Peći.

Celog dana internetom je kružilo obaveštenje u kojem se navodi da će se u subotu 13.februara 2010. u 10, 30 sati "sa blagoslovom oca Nikolaja, igumana manastira Crna Reka, ispred patrijaršije u Beogradu, održati tihi skup podrške vladiki Artemiju", kao i da će se sakupiti monaštvo iz Raško-prizrenske eparhije, a pozvan je i verni narod". U nastojanju da provere ovu informaciju "Vesti" su pokušale da telefonom kontaktiraju igumana Nikolaja, ali on nije bio dostupan.

 

”Poznata je činjenica da u vreme lokalnih izbora za opštinu Peć vikarni vladika Teodosije stavlja se na stranu tzv. proevropskih režimskih partija gde se za glas SPS-a iz fonda manastira Dečane davala ovca, a za glas DS-a iz istog fonda krava. Setite se samo da su zbog ovakvog političkog delovanja crkve burno reagovali članovi opozicionih stranaka. Na stranu to što isti vladika podstiče ulazak Srba u lokalne albanske separatističke institucije, čime mi kao narod legalizujemo secesiju”, navodi se u saopštenju . 

 

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije izrazila uverenje da će patrijarh Irinej pomoći i u obnavljanju srpskih svetinja na Kosmetu i dati podršku ’’srpskom i nacionalnom, a ne evropskom i mondijalističkom’’.

 

’’Vaši prvi javni nastupi po izboru za patrijarha srpskog da je Kosovo i Metohija vaša najveća i najvažnija briga, daje nam za pravo da verujemo da će obnova i odbrana srpskih svetinja biti uspešna i istrajna’’, kaže se u dopisu patrijarhu. 

 

Srpsko nacionalno veće uz Artemija

 

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije i Srpsko nacionalno
veće severnog Kosova i Metohije saopštila su danas da daju punu podršku
vladiki Artemiju u svim aktivnostima koje vodi u poslednjih deset godina
na očuvanju Srba i srpske države na Kosovu i Metohiji.

Veća smatraju da deo međunarodne zajednice, kao i jedan deo zvaničnog
Beograda traže podobne kadrove u Eparhiji, "kako bi se razbio i
poslednji stub srpstva u pokrajini", navodi se u zajedničkom saopštenju
dva veća.

Ovakav vid pritiska na vladiku Artemija je apsolutno neprihvatljiv za
Srbe i zato oba veća traže da se neprimereno, nedopustivo i nehumano
delovanje prema vladiki Artemiju prekine, dodaje se u saopštenju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here