Kosorova: O Sloveniji sudi Sabor

0

Ona je rekla i da će tek ako sporazum bude svima prihvatljiv, zatražiti raspravu u Hrvatskom saboru i da će se, tek ako u Saboru dobije "zeleno svetlo" ići na parafiranje i potpisivanje sporazuma.

 

Kosorova je izjavila i da je sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom razgovarala i o drugim otvorenim pitanjima, među kojima i o konačnom rešenju problema s Ljubljanskom bankom, odnosno njenog duga prema hrvatskim štedišama.

 

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", arbitražni sporazum Kosor – Pahor je modifikovana varijanta sporazuma Račan – Drnovšek, jer se Sloveniji garantuje teritorijalni izlaz u međunarodne vode.

 

Moguće je i da će se arbitražni sporazum staviti u kontekst šireg političkog dogovora o rešavanju ostalih otvorenih pitanja između dve države kao što su dug Ljubljanske banke i nuklearne elektrane Krško.

 

Neko će morati malo da popusti, samo je pitanje ko će to učiniti prvi: Jadranka Kosor i Borut Pahor

 

Prenose se i izjave Pahora koji kaže da je moguće da će Slovenija popustiti Hrvatskoj oko povraćaja duga Ljubljanske banke ako u Piranskom zalivu ostvari strateški cilj – pristup otvorenom moru.

 

Neimenovani hrvatski političari za "Jutarnji list" ističu da o arbitražnom sporazumu nema nikakvih pregovora između hrvatske i slovenačke strane, jer je sporazum definitivno dogovoren još letos pred predstavnicima EU i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here