EPA/Valdrin Xhemaj
Oteta im sva prava: Srbe sprečavaju da obeleže i Vidovdan

Konačno su ogoljeni planovi Prištine! Edita Tahiri, bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, priznala je da u većim gradovima na Kosovu i Metohiji nema Srba uz poruku da će se oni tamo vratiti tek kada “Beograd i Priština postignu sporazum i kada Srbija prizna nezavisnost Kosova”.

Ova izjava je otvoreno priznanje o etničkom čišćenju Srba, prokomentarisao je advokat Goran Petronijević za “Vesti” poruku Tahirijeve.

– Oni više i ne kriju da ne žele povratak srpskog naroda, a proterali su i pobili brojne Srbe, i to etničko čišćenje iznose kao činjenicu, s kojom očito hoće da iznude priznaje Kosova – ističe Petronijević, koji je radio kao sudija u Peći 1998. i 1999. godine.

Međutim, Tahirijeva se na tome nije zaustavila, pa je za Kosovo online rekla i “da ako do sporazuma Beograda i Prištine ne dođe, Srbi ne mogu da se vrate na KiM sa politikom koju Srbija trenutno vodi, a koja je, prema njenoj oceni sve bliža Rusiji.

Petronijević u navodima Tahirijeve i drugih političkih predstavnika privremenih prištinskih institucija vidi “bahatost”.

– Čemu onda dijalog Beograda i Prištine kada se Srbima ne dozvoljava povratak. Ja bih postavio uslov da se pregovori nastave kada se i poslednji Srbin vrati svojoj kući na KiM – poručuje naš sagovornik.

Činjenično stanje na terenu, kako kaže, pokazuje da takve standarde o povratku Srba očito prihvata Evropska unija, ne samo kada je reč o Kosovu i Metohiji, već i o srpskom iseljenju na prostoru bivše Jugoslavije. Svoje tvrdnje, Petronijević je potkrepio, navodima da su se građani srpske nacionalnosti vratili u BiH i Hrvatsku u tako zanemarljivom broju, da se i ne može govoriti o povratku kući.

Kao primer naveo je Republiku Srpsku ukazujući da se tamo vratio značajno veći procenat Bošnjaka, za razliku od Federacije BiH, ali i KiM gde su neki delovi tih teritorija gotovo očišćeni od Srba.

– Metodološki gledano, sve što se na KiM sada radi je sa ciljem da se raseljeni Srbi ne vrate i da se odsele oni koji su tamo preostali. Etničko čišćenje je na KiM i dalje u toku – zaključio je Petronijević.

Reagujući na izjavu Edite Tahiri, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković izjavila je da je albanska politička elita na Kosmetu priznala da je povratak Srba politički uslovljen.

“Ovo je prvo zvanično priznanje kosovsko-albanske elite da se povratak proteranih Srba politički uslovljava i da se namerno stvara neprijateljska atmosfera za članove srpske zajednice u kosovskim gradovima. Vrlo zabrinjavajuća i preteća poruka prema Srbima na Kosovu”, napisala je Trajkovićeva je na Tviteru.

Vučić: Kurti ne zna šta priča

Srbija je uvek spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja, diktata i naredbi za srpsku stranu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na pitanja povodom izjave Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija da je priznanje Kosova jedina opcija i da bi konačni sporazum ubrzao integraciju “dve zemlje” u EU, Vučić je ukazao na dve stvari.

– Prvo je rekao da može dijalog, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govori, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza. On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član – ukazao je Vučić uz ocenu da je do tog zaključka Kurti verovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

Vašington kao uzdanica

Na pitanje kada će Priština ispuniti obaveze kao što je formiranje ZSO, Edita Tahiri je odgovorila da je briselski dijalog izgubio smisao i da je potreban “vašingtonski Briselski dijalog za konačan sporazum”.

Ne spori da je Sporazumom dogovorena ZSO, ali optužuje Beograd da krši sporazume održavajući “paralelne strukture poput školstva i zdravstva”. Uslov za formiranje ZSO je, kaže, bio da bude “asocijacija bez izvršnih ovlašćenja i u okviru zakona”.