M. Karović
Kosovo i Metohija

Prema podacima INSTAT-a, Kosovo je drugo u regionu po broju mesečnih budžetskih izdataka za hranu, a prema tim podacima, građani blizu 50 odsto svoje mesečne plate troše samo na hranu, prenose mediji.

Dalje, kako se navodi u saopštenju INSTAT-a, Albanija je, zajedno sa gradovima Berat, Dibra i Drač, na prvom mestu, povećavajući svoj mesečni budžet za hranu više nego prošle godine.

Visoki udeo u potrošnji za hranu pokazatelj je siromaštva u zemlji u kojoj najveći deo prihoda ide za preživljavanje. U 2018. prehrambeni proizvodi činili su, precizira se, 44 odsto prosečne mesečne potrošnje na Kosovu, isto kao i prethodne godine.

Posle Albanije i Kosova, slede Crna Gora sa 22,8 odsto, Bosna i Hercegovina sa 21,5 odsto, Severna Makedonija sa 18,4 odsto, Srbija sa 16,5 odsto.

Što je zemlja siromašnija, objašnjava se, to se više izdvaja na hranu, jer je ona neophodna potreba, a tek nakon što se ti izdaci izdvoje, građani mogu da razmišljaju o drugim manje važnim potrebama.

Visoki izdaci za hranu takođe su indirektni pokazatelj relativnog siromaštva u zemlji, jer pokazuju koliko su realna primanja Albanaca, s obzirom da značajan deo njih ide u susret osnovnim potrebama.

1 COMMENT

  1. Gledaj tvoj prosnjakluk nese hvati za Kosovo vidi po leskovac u pekaram haraju bubasvabe necisto bedno ljudi nemaju sta jesti staro sve kad je zgradio Tito komunisti tako ste ostali

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here