youtube.com/WonderWhy

Bivši britanski diplomata i rukovodilac projekta “Studije dezintegracije” Centra za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les rekao je da nedavni događaji na Kosovu i u BiH i izjave albanskog premijera Edija Rame idu u pravcu njegove teorije, koja se pre manje od pet godina smatrala utopijskom, prenosi Ekonomija onlajn.

Teoriju da bi Republika Srpska mogla da se pripoji Srbiji, delovi Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom Hrvatskoj, a po kojoj bi i sever Kosova pripao Srbiji, dok bi se Kosovo ujedinilo sa Albanijom, Les je izneo u članku u časopisu u “Forin afers”.

– Da, mislim da je moguće. Za razliku od nedavne prošlosti, mislim da u slučaju BiH postoje jaki faktori koji deluju na raspad – Srbi i Hrvati se osećaju ugroženim. U RS misle da se njihova autonomija ne poštuje, da Sjedinjene Američke Države podržavaju Bošnjake. Ne sudim o tome da li je njihova percepcija tačna, već pratim šta govore, to je samo deo analize. Donedavno su bili ograničeni strahom od odmazde iz SAD. Ta ograničenja se potencijalno više neće primjenjivati, nije jasno da li će SAD kazniti Republiku Srpsku ako se pridruži Srbiji – rekao je Les.

Napominjući da zauzima radikalan stav, od Lesa je zatraženo da razjasni osnovu tvrdnje da bi Srbija mogla da izvrši aneksiju Republike Srpske.

– To je pitanje percepcija interesa Srbije RS i BiH uopšte. RS je preslaba da bi bila nezavisna. Ako se odvoji od BiH, podrška Srbije je od vitalnog značaja za njen opstanak. Čini mi se da rukovodstvo u Beogradu još nije odlučilo kakav je njihov stav po pitanju opstanka BiH – rekao je Les.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od stranih sila, rekao je da veruje da neće sedeti i posmatrati, ali da nije siguran, s obzirom da ovakva “situaciji ranije nije postojala”, da li će Evropljani i SAD preduzeti odlučne mere i da će Rusija i Kina sigurno podržati Srbe.

Prema njegovim rečima krize na Kosovu i u Bosni i Hercegovini su povezane.

– To su dva pozorišta u kojima se odvija ista drama – rešava nerešeno pitanje Srba. Druga veza je to što ova dva pozorišta dostižu vrhunac u isto vreme, što možda nije slučajnost. Moguće je da Dodik prati događaje na Kosovu i vidi ih kao priliku. Teško je predvideti šta će se dogoditi, jer postoji mnogo faktora koji utiču na tu situaciju – rekao je Les.

Upitan da li bi pregled granica na Balkanu mogao proći bez sukoba, on je naglasio da su argumenti u oba smera mogući.

– Sumnjam da će to biti blizu onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka, jer su ljudi podeljeni, ali ne mogu donekle isključiti nasilje – rekao je Les.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here