Tanjug
Interpol

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca zatražio je na sednici vlade prošle nedelje da razmotri mogućnost da se Kosovo ove godine ne prijavi za članstvo u Interpolu, prenosi Ljajmi.

Konjufca je izneo taj predlog, rekavši da, prema internoj analizi njegovog ministarstva, pozicija Kosova se nije promenila u pogledu podrške u odnosu na poslednje dve godine, pa bi se zato sve završilo istim rezultatom.

On je predložio da se prijava podnese sledeće godine jer će biti više vremena za pripremu, a i zbog toga što će  skupština Interpola biti održana u Turskoj.

Šansa sledeće godine – skupština je u Turskoj

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da bi bilo bolje izvršiti pripreme pre prijavljivanja, napomenuvši da za to ove godine ne bi bilo dovoljno vremena.

– Rok je kratak i mislim da ne bismo uspeli da iskoristimo lobiranje strateških partnera ili direktno zato što će nam zemlje koje nas nisu priznale biti prepreka – rekao je Ibiši.

On je ukazao da čak ni mesto u kom će ove godine biti održana skupština Interpola ne odgovara Kosovu imajući u vidu da većina latino zemalja nije priznaje nezavisnost Kosova.

– Drugi problem je što se skupština Interpola održava u latino zemljama, a sledeće godine će biti u Turskoj, pa bi bilo bolje da se pripremimo za sledeću godinu, imajući to u vidu. Zna se da nas većina latinskih zemalja nije priznala, a znajući i da Rusija i Srbija lobiraju protiv Kosova – rekao je Ibiši.

“Ekstremna ofanziva Srbije”

Stručnjak za bezbednost Avni Isljami, rekao je da uprkos potrebi za članstvom u Interpolu, žestoka kampanja Srbije protiv Kosova i nepovoljan diplomatski položaj Kosova mogu poremetiti planove.

– Prijavili smo se prošle godine i videli da su čak i zemlje koje su nas priznale kao državu bile protiv članstva Kosova u najvećoj policijskoj organizaciji – u Interpolu. Mislim da uprkos činjenici da imamo kancelariju za vezu i da ispunjavamo sve uslove, Kosovo nije u dobroj poziciji zbog ekstremne ofanzive Srbije i njenih saveznika. Kosovo nema dovoljno glasova za članstvo u Interpolu – rekao je on.

Kosovo nije uspelo da se pridruži Interpolu prošle godine, posle čega je usledilo uvođenje 100 odsto takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here