EPA/Đorđe Savić

Akademik i direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, istoričar Vasilije Krestić u intervjuu za sajt Srpska istorija izjavio je da ne deli mišljenje predsednika SANU Vladimira Kostića koji je izjavio da Kosovo više nije de fakto ni de jure u rukama Srbije.

– Više puta sam izjavio i napisao da ne delim mišljenje predsednika Kostića o Kosovu i Metohiji. Smatram da su Kosovo i Metohija na silu otete srpske teritorije, da su pod okupacijom. Koliko dugo će okupacija trajati niko živ vam ne može reći – rekao je Krestić.

Konstatovao je i da istorija svedoči da nasilne okupacije, pogotovo u novije vreme, za razliku od prošlih vekova, po pravilu, nisu dugotrajne.

– Geopolitičke promene u svetu su ubrzane, jer su ubrzani i tehnološki procesi. U skladu sa tim ubrzanijim geopolitičkim promenama, po mom dubokom uverenju, dogodiće se i bitne promene koje se tiču Kosova i Metohije – istakao je akademik.

Krestić je poručio i da “nema druge nego da se strpimo, da čekamo i da ne gubimo veru da će doći do promene odnosa među velikim silama i da će te promene nama odgovarati da povratimo ono što nam je oteto”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here