Tanjug
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Kosovo će biti prva i glavna tema na stolu između predsednika Francuske i Srbije Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, danas u Parizu. Zvanična Francuska trebalo bi da prenese svoja očekivanja od dijaloga Beograda i Prištine uoči predsedavanja te države Evropskom unijom 2022. godine.

Kako je najavljeno, pored sudbine Kosova i Metohije, govoriće se i o evropskim integracijama Srbije i ekonomskoj saradnji naše zemlje i Francuske.

– Trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine bila je 1.2 milijarde, a pad od 6 odsto do novembra je minimalan, s obzirom na pandemiju. Kada je reč o Kosovu, Francuska želi ozbiljne rezultate do 2022. godine kada počinje njeno predsedavanje Evropskom unijom – izjavio je Aleksandar Vučić po dolasku u Pariz.

Slobodan Zečević sa beogradskog Instituta za evropske studije za Sputnjik objašnjava da Francuzi zapravo hoće da poruče, ako želimo da ambicioznije pistupimo ulasku u EU, do tada moramo da imamo nekakve obrise rešenja za kosovski problem. On ne isključuje mogućnost da će Francuska zahtevati da se čak dođe do nekakvog Sporazuma o Kosovu.

– Stupila je na snagu nova američka administracija, a Entoni Blinken je čovek koji je odrastao po francuskim školama, odlično govori francuski. Nije isključeno da će doći do bliže saradnje SAD i Francuske po pitanju kosovskog problema – kaže Zečević.

Vučić je najavio i detaljne razgovore sa Makronom o budućem beogradskom metrou, napomenuo je da je finansiranje rešeno uz 80 miliona iz trezora Francuske banke, a da će ostatak novca biti obezbeđen preko komercijalnih banaka.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Zečević podseća da je Srbija puno toga uradila da bi zainteresovala Francusku, jer je saradnja daleko od one koju smo ostvarili sa glavnim spoljnotrgovinskim partnerima u Evropi, Nemačkom i Italijom.

On objašnjava da su Srbija i Francuska uvek imale dobre odnose, ali da smo morali da pojačamo ekonomsku, kako bi smo pojačali i političku saradnju, odnosno dobili podršku za ulazak  u Evropsku uniju.

– Zato smo im dali velike poslove. Sanaciju otpada u Vinči bih mogao nazvati srednjim, ali aerodrom je veliki posao koji će trajati godinama, a metro je ogroman posao koji će takođe trajati godinama – navodi Zečević i dodaje da postoji mogućnost da Srbija i Francuska ostvare ekonomsku saradnju i po pitanju naoružanja i vojne opreme.

– Grci su kupili francuske avione, iako imaju američki F-16, to je princip, da se kupuje na više mesta, a mi smo već kupili deo opreme od Francuza – podseća on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here