Tanjug
Objasnio poziciju Srbije: Aleksandar Vučić

Sramno je bilo ono juče, loše za našu zemlju, a svima nama neprijatno, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom incidenata koje su u Skupštini Srbije izazvale stranke desnice. Vučić je drugog dana zasedanja parlamenta koji raspravlja o Vladinom “Izveštaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023” dodao da im nije prvi put, ističući da to nije rešenje.

– Pobeđujte, iznosite argumente, a nasilje nije nešto što ljudi vole. Ali koliko su se obradovali Kurti i Hrvati i njihovi mediji – rekao je on i istakao da nikad nije pregovarao o opstanku na vlasti niti će, kao i da ga zanima samo opstanak Srbije.

Rekao je da ne sme da iznese celu inicijativu, kako je nazvao francusko-nemački plan, ali da će reći “sve ono što je najgore za Srbiju”.

Ako dođe do pitanja da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije ili ne, on će “znati šta da radi” jer je za njega “Ustav Sveto pismo”.

Potom je više puta decidno rekao:

„ Nikad neću prihvatiti članstvo Kosova u UN i nikada neću priznati nezavisnost Kosova.

Glavna zamerka opozicije jeste da nije dobila na uvid francusko-nemački predlog. Vučić je odgovorio i na zamerke opozicije da pregovara već punu deceniju.

– Da ne pregovaram, priznali bi Kosovo. Nisam za zamrznuti konflikt – rekao je i dodao da mu niko nije ničim pretio, niti ima čime.

Vučić je kazao je da njegovi kritičari govore mnogo o narodu sa KiM, ali da nikada za njega ništa nisu uradili. Upitao je kad su im odneli lekove, posle čega je usledio aplauz.

– Razumem da vi patite zbog toga što nikad niste mogli i nikada nećete moći da me pobedite. Ali da vi u francusko-nemačkom planu vidite nešto kako biste meni mogli da nudite, za to nekome drugome treba da se obratite, nisam nadležan za to – kazao je Vučić.

Predsednika je poslanik Dveri Ivan Kostić pitao zašto je prekinuo institucionalnu saradnju s Rusijom, a predsednik je podsetio da je on bio jedini koji se na GS UN sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Između ostalog he i uzvratio pitanjem, šta je to Srbija uradila protiv ruskih interesa, kad sedi i trpi i ne meša im se u interese.

– Samo bi nas mir spasao, ovako nagrabusismo jer niko neće nas da trpi ne samo zbog sankcija već i što se Putin ne poziva na KiM. Da li bi se u budućnosti pozivao, to je druga stvar. Sa njim imam korektan odnos, ali ne treba da se igramo sa tim i bagatelišemo potencijalne pretnje koje dolaze sa zapada – naveo je on.

Pitate me što sam došao.

Predsednik Srbije je ukazao da je nekoliko poslanika opozicije pitalo: “Zašto si, Vučiću, ti došao?”

– Pa zato što ste me vi zvali?! Da li mislite da za mene ima nešto lepo ovde? Mislite da sam čuo neke lepe reči o sebi? A onda reagujete na to što je neko rekao, nesrećnici!

Sramne političke kalkulacije

Nekadašnji republički poslanik radikala i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj je ocenio kao izuzetno negativno ono što se desilo prvog dana zasedanja.

– Stranke koje sebe nazivaju patriotskim i nacionalnim su sve vreme vodile računa o političkoj kalkulaciji nadajući se da će doći do izvesnog popuštanja zvaničnog Beograda pred francusko-nemačkim ultimatumima i da će režima Aleksandra Vučića biti spreman da pristane na “Kosovo u UN” i na priznanje tzv. Kosova. To su oni videli kao svoju šansu, a kada se nije desilo, jer je predsednik Srbije decidno rekao da na tako nešto ne može da se računa sa srpske strane, malo su bili u bunilu i krenuli da izazivaju incidente u cilju da ostvare neku korist za sebe – tumači Aleksandar Šešelj.

On tim strankama najviše zamera što ne shvataju da postoji nešto što je, kako je naveo, iznad stranačkih interesa i važnije od toga da li će se njihov politički rejting poboljšati.

– Ono što je sada za Srbiju najvažnije to je da odoli zapadnim pritiscima, da ne pristane na ono što nude zemlje Zapada, a što je legalizacija otimanja KiM – poručio je Šešelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here