A. Čukić - Vesti
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ističe da ne stoje kritike političkih lidera iz Prištine da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu i dodaje da Kosovo ne priznaju ni Vatikan, Ujedinjene nacije, Evropska unija, OEBS, NATO i Unesko, kao i mnogi drugi.

– Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, kao ni UN, EU, OEBS, NATO i Unesko kao organizacije, politički subjekti i mnoge države ne priznaju Kosovo zvanično ni kao državu, što je za Kosovo mnogo veći problem od mišljenja Srpske pravoslavne crkve – navodi Iguman Visokih Dečana.

Sava Janjić navodi da SPC nije država, niti politički entitet, a da obaveza Kosova prema SPC proističu iz njenih sopstvenih zakona i Ustava.

– Kosovski lideri kažu da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to čini. Kao Srpska pravoslavna crkva ovde poštujemo zakone, sudove kao građani koji odve žive. Obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona. Sada je prilično paradoksalna situacija da mi kao Crkva moramo podsetiti Kosovo da poštuje svoj Ustav i zakone. Ustavni sud Kosova 2016. godine doneo je odluku o priznavanju zemljišta manastira Dečani. Odluka Kosova nije naša i još uvek nije sprovedena – napisao je Sava Janjić na Tviteru.

2 COMMENTS

  1. Bas tako.Svaka cast Janjicu.Medjutim ima tu jedan veliki problem sto nas skoro da i nema na Kosovu to je za nas jos veci problem nego sto ga imaju Albanci odnosno Siptari od nepriznavanja gore navedenih.Ja se osjecam protjeran iz Republike Srpske,a ima nas jos koji se tako osjecaju kao ja.Mi pobijedimo sve neprijatelje onda nas pobijede domaci izdajnici poput Snsd-ea i Dodika.

  2. “ne priznaju ni Vatikan” Ко је могао да поверује да су Шиптари паметнији од Срба?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here