Kosovo: Nelegalne prelaske pomažu i institucije Srbije?

0

Fonet
Prema zvaničnim podacima, mladi Albanci prodaju imovinu ili podižu kredite kako bi obezbedili sredstva, u proseku po 1.000 evra po putniku
 

Oni su uputili otvoreno pismo Marku Đuriću, srpskom direktoru Kancelarije za Kosmet, u kome ga upozoravaju da članovi Privremenog opštinskog organa, koji je pod kontrolom države Srbije, zloupotrebljavaju položaj.

Oni, prema navodima iz pisma, Gorance i Albance sa područja Dragaša i Prizrena odvode radi navodnog lečenja u Beograd, a potom ih prebacuju do Mađarske.

Svako posredovanje ove vrste posrednici naplaćuju do 3.000 evra po porodici, navode Goranci i tvrde da su u lanac švercera umešani i ljudi iz drugih institucija Srbije, "poput Republičkog fonda zdravstva, koji za 1.500 evra izdaju zdravstvene knjižice i upute za navodno lečenje u Beogradu".

Goranci tvrde da ta lica teritoriju samoproglašenog Kosova napuštaju sa srpskom dokumentacijom umesto sa  pasošima samoproglašenog Kosova.

U poslednjih mesec dana Kosovo i Metohiju napustilo je oko 35.000 uglavnom mlađih Albanaca i porodica sa dvoje ili troje dece.

Kako je Srni rečeno u Kosovskoj policijskoj službi, opšti talas odlaska "zapljusnuo" je taj region odmah posle potpisanog sporazuma o slobodi kretanja između Srbije i Kosova.

Prema zvaničnim podacima, mladi Albanci prodaju imovinu ili podižu kredite kako bi obezbedili sredstva, u proseku po 1.000 evra po putniku, do mađarske granice.

Putevi prebacivanja azilanata uglavnom vode preko Bujanovca i Podujeva i to uz posredovanje brojnih ilegalnih vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca čiji je zadatak da azilante prebace do Subotice.

Samo u poslednjih petnaestak dana policija samoproglašenog Kosova uhapsila je dvadesetak posrednika – trgovaca migrantima i azilantima, ali to nije dovoljno da se zaustavi opšti talas raseljavanja.

Kabinet Ise Mustafe, premijera samoproglašenog Kosova, tvrde Srnini izvori u policiji, stupio je u vezu sa MUP-om Srbije kako bi bile ojačane mere kontrole putnika na administrativnim prelazima samoproglašenog Kosova i centralne Srbije i daljeg kretanja putnika.

Ubrzo, uz posredovanje Euleksa,  treba očekivati potpisivanje sporazuma Prištine i Beograda o razmeni informacija i dokumentacije, te o deportaciji građana Kosova koji se zateknu na teritoriji pograničnih opština centralne Srbije duže od 48 sati – tvrdi ovaj izvor.

Politički analitičari, međutim, upozoravaju  da se talas iseljavanja ne može zaustaviti, jer je kosovska privreda u kolapsu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here