EPA/Kusthrim Ternava

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da do sada nema indicija da možemo da očekujemo neki napredak u Briselu povodom dijaloga – i da sve zavisi od ponašanja Prištine.

– Ako ne dođe do promene stava prištinske strane, koja insistira samo na statusnim pitanjima, teško da ćemo imati pomak. Kada je reč o Srbiji, pozicija je nepromenjena, vrlo jasna, dijalog da, normalizacija svakako, to bi trebalo da bude interes obe strane – rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Srbija će insistirati na tri stvari kao i do sada – na nastavku dijaloga o pitanjima o kojima postoji saglasnost, a to su nestali i ekonomija, ono što život znači, pre svega na ZSO kao na pitanju svih pitanja i treće da se razgovara o nastavku dijaloga tamo gde je stao pre godinu i po dana, pre pandemije.

– Kosovo nije država i ne može da funkcioniše bez statusa u UN. Da je kosovska državnost završena priča – to je neozbiljno i ne može da prođe, sračunato je na unutrašnje efekte Kurtija vezano za političku klimu koja tamo posotoji – upozorava Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vašington ima ključnu ulogu da obezbedi da se dijalog vodi, da ide u normalizaciju, jer je njegov uticaj najveći u Prištini.

– Važno je da omogući da danas imamo rezultat, jer bez promene stava prištinske strane ne možemo biti optimisti ni danas ni u narednom periodu – zaključio je Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here