EPA/Milan Kammermayer
Aljbin Kurti i Mikulaš Bek

Premijer Kosova Aljbin Kurti zvanično je u Pragu predao zahtev Kosova za članstvo u EU češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku.

Kurti je u Pragu rekao da je današnji dan istorijski za Kosovo i izuzetan dan za demokratiju.

On je prilikom podnošenja zahteva rekao da nosi nadu i snove građana Kosova koji su veoma marljivo radili da dođu dovde.

– Došli smo u Prag, grad u srcu Evrope, da ponovo potvrdimo nepromenljivu posvećenost Kosova osnovnim vrednostima EU, podnoseći aplikaciju Kosova za članstvo u EU. Ovo je istorijski dan za narod Kosova i izuzetan dan za demokratiju na Kosovu. Pismo koje sam doneo nosi nade i snove naših građana koji su vredno radili da dođu dovde, govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom delimo zajedničke ideale, ka istorijskom procesu mira i prosperiteta. Sledeće godine ćemo obežiti 20. godišnjicu samita u Solunu, gde je EU dala obećanje svim zemljama zapadnog Balkana – rekao je Kurti.

Češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek rekao je da Češka ceni dosadašnja dostignuća Kosova naglasivši da je u poslednjih šest meseci pažnja posvećena pitanjima vezanim za zapadni Balkan tako da je vizna liberalizacija na listi za veliko finale češkog predsedavanja Savetom Evrope.

– Pozdravljamo napore vlade Kosova da nastavi put ka EU. Cenimo dosadašnja dostignuća. Time ispunjavamo i jedan od prioriteta našeg predsedavanja Većem, jer smo u poslednjih šest meseci dosta pažnje posvetili pitanjima vezanim za Zapadni Balkan, a drago nam je i da smo postigli napredak u nekim komplikovanim pitanjima kao što je liberalizacija viza za Kosovo – rekao je Bek.

3 COMMENTS

  1. Beše češki predsednik se izvinio Srbiji za bombardovanje ??? Beše u Pragu oni neredi sa 70-100 hiljada ljudi na ulici zbog pogoršanja standarda usled sankcije Rusiji ?! Koga zastupaju češki političari??? … ili su ucenjeni, ili su porobljeni ili su potkupljeni ili ne znaju šta rade…šta god da nije u redu sa njima, Srbija treba da se zapita kuda to ide, protiv volje svoga naroda !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here